aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Božični masaker v Berlinu bi lahko preprečili

Deli na:
Božični masaker v Berlinu bi lahko preprečili

Foto: Getty Images

Napad na berlinski božični sejem decembra lani bi lahko preprečili, je razvidno iz novih ugotovitev preiskav.

Napadalca Anisa Amrija bi lahko namreč že pred napadom aretirali zaradi preprodaje mamil, a je prišlo do zapletov pri obravnavanju primera na berlinskem deželnem preiskovalnem uradu (LKA), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Amri je 19. decembra lani s tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu in ubil 12 ljudi. Štiri dni kasneje ga je blizu Milana ustavila policija in ga ubila v streljanju.

V preiskavi pa se je sedaj izkazalo, da je berlinski LKA najverjetneje zadrževal ugotovitve preiskave o Amrijevih prekrških in jih morda celo priredil. Berlinska deželna vlada je zato zaradi namernega preprečevanja kaznovanja ovadila sodelavce LKA, je sporočil berlinski notranji senator Andreas Geisel.

Geisel je pojasnil, da so odkrili dokument o nadzorovanju telefonskih klicev, iz katerega je razvidno, da so Amriju že novembra očitali preprodajo drog. Verjetno je, da takrat dokazov niso ocenili kot pomembnih in zato niso nadaljevali s preiskavo. Preprodaja drog namreč ni imela islamističnega ozadja, je dodal Geisel.

Kasneje pa so morda s spremembo vsebine in datuma skušali zadevo prikrili. Vendar je Geisel priznal, da so to samo domneve.

Do sedaj so preiskovalci verjeli, da je Amri preprodajal le zelo majhne količine drog, kar pa ne bi bil zadosten razlog za aretacijo. Vendar obstaja možnost, da so to oceno kasneje spremenili. Vendar bi Amrija lahko najverjetneje aretirali na podlagi organiziranega razpečevanja drog, je še dodal Geisel.

Sedaj preiskujejo, ali so dokument na LKA namenoma zadrževali. Proti več uslužbencem pa so uvedli disciplinske postopke. Več bo znano v prihodnjih dneh, še piše dpa.