favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Le kaj zločinskega je storila Cerarjeva vlada, da skriva svoje seje ne le pred javnostjo, ampak tudi pred zgodovino?

Deli na:
Le kaj zločinskega je storila Cerarjeva vlada, da skriva svoje seje ne le pred javnostjo, ampak tudi pred zgodovino?

Foto: Bobo

Miro Cerar je kot premier ukinil snemanje vladnih sej in pisanje magnetogramov, ker je sodišče novinarju dovolilo vpogled v magnetogram seje vlade Alenke Bratušek.

V tedniku Reporter razkrivamo tudi dokumente iz nekdanjega nedemokratičnega režima, med njimi magnetograme zanimivih sej državnih organov na zvezni in republiški ravni. Tega naši zanamci čez 30 let ne bodo več mogli početi, vsaj kar zadeva vlado Mira Cerarja, saj je leta 2016 sprejela odločitev, da se njenih sej ne snema več, od decembra 2014 pa posnetkov niso več prepisovali.

Le kaj zločinskega je storila Cerarjeva vlada, da skriva svoje seje ne le pred javnostjo, ampak tudi pred zgodovino? Česa takega si namreč niti Titove in poznejše komunistične vlade niso drznile storiti.

V Uradu vlade za komuniciranje (Ukomu) odgovarjajo, da v skladu s poslovnikom dobesedni zapisi sej vlade ter razprave članov in drugih udeleženih na njenih sejah niso dostopne javnosti. O sejah vlade se piše zapisnik, katerega vsebina so med drugih tudi sklepi vlade, ki so javno objavljeni.

Prav tako je javno dostopen tudi zapisnik seje vlade. »Ob dejstvu, da so se generalni sekretarji in drugi, ki imajo v skladu s poslovnikom pravico do vpogleda v magnetogram, le redkoma poslužili vpogleda v magnetogram, je bila sprejeta odločitev, da se sej vlade ne snema več (prva polovica leta 2016).«

Pri tem se v Ukomu sklicujejo na prakso zahodnega dela članic EU, vključno z Evropsko komisijo, kjer sej vlad ne snemajo, ampak po sejah sestavijo zapisnik. Dodajajo, da je javnost o vseh odločitvah vlade seznanjena na novinarskih konferencah in na spletni strani: »Delovanje vlade se v našem političnem sistemu presoja samo skozi končne odločitve vlade kot kolektivnega organa, izražene v njenih sklepih, in ne s stališči njenih posameznih članov v razpravi. V tem je glavni razlog, zakaj razprave na seji vlade niso dostopne javnosti.«

Nikoli ne bomo mogli zvedeti, ali se Cerarjevi ministri kdaj pogovarjajo tudi o podkupninah lobistov ali pritiskih stricev iz ozadja ali nemara še kaj hujšega.

Za ukinitev magnetogramov se je Cerarjeva vlada odločila že 10. decembra 2014, ko je sprejela sklep, da se seje vlade in njenih teles le še avdio snemajo, posnetki pa se ne prepisujejo več. »O razpravah članov na sejah vlade ne obstajajo več dobesedni zapisi sej vlade (magnetogrami), kar je konkretna in neposredna posledica zahtev po razkritju magnetogramov. Le s takim ukrepom si je vlada lahko zagotovila možnosti za učinkovito in nemoteno izvrševanje njenih pristojnosti,« je takrat zapisal Darko Krašovec, takratni generalni sekretar vlade.

To je bil odgovor na zahtevo novinarja POP TV po objavi magnetograma prejšnje vlade, ko je odločala o kandidaturi takratne premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Potem ko je novinarju ugodila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, se je vlada pritožila na sodišče, ki je pozneje presodilo v korist novinarja. Cerarjeva vlada se je zato bala, da bodo novinarji prišli tudi do magnetogramov njenih sej. Nazadnje je odpravila še snemanje.

Danes denimo vemo, da so se Titovi komunisti na sejah pogovarjali tudi o likvidacijah političnih nasprotnikov. Nikoli pa ne bomo mogli zvedeti, ali se Cerarjevi ministri kdaj pogovarjajo tudi o podkupninah lobistov ali pritiskih stricev iz ozadja ali nemara še kaj hujšega.