franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister za zdravje Gantar razveljavil dva razpisa za 60 milijonov evrov

Deli na:

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes razveljavil oba postopka razpisa za izvedbo Diagnostično terapevtsko servisnega objekta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal v izjavi za javnost, razpis zaradi nekaterih spornih zadev ni v skladu z zakonom.

Razveljavljena razpisa se nanašata na izvedbo gradbeno-obrtniških del in za izvedbo strojnih in elektro instalacij z instalacijsko opremo. Skupna vrednost obeh naročil je okoli 60 milijonov evrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po besedah ministra za zdravje razpisa vključujeta sporne vsebinske spremembe, zaradi katerih je že bila zahtevana revizija. Kot je dejal, je revizija po mnenju ministrstva upravičena in so tako zahtevi že ugodili.

Druga sporna zadeva je ugotovljena lastniška povezava med člani strokovne komisije in enim od ponudnikov. Kot so pojasnili na ministrstvu, je bila lastniška povezava ugotovljena med ponudnikom, podjetjem Graditelj Kamnik, ter nekaterimi člani v strokovni komisiji, ki so predstavniki svetovalnega inženirja in vodje projekta IMOS.

Gantar je ob tem še dejal, da bodo opravili revizijo celotnega projekta. Izrazil je prepričanje, da se lahko celoten projekt gradnje novega urgentnega bloka UKC Ljubljana izpelje veliko bolj racionalno, zato bodo razpisa na ministrstvu za zdravje ponovili. Po Gantarjevih besedah pa bi ju bilo smiselno združiti v en razpis.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je v izjavi za medije dejal, da UKC Ljubljana ne vodi nobenega večjega investicijskega projekta, temveč da so vsi projekti in z njimi povezanimi razpisi pripravljeni na ministrstvu. To velja tudi za omenjena razpisa, je poudaril in dodal, da je UKC v preteklosti že večkrat opozarjal na to, da so razpisi slabo pripravljeni.



Kot je dejal Vrhunec, je nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič pred kratkim pooblastil UKC, da začne sam vodit investicije. Kot je izpostavil, v UKC niso razpisali še nobenega razpisa na to temo, so pa začeli na novo organizirati investicijsko službo UKC. Dejal je tudi, da so najeli zunanje svetovalce, ki so pregledali dokumentacijo in ugotovili nekatere nepravilnosti, na katere so že opozorili ministrstvo.

Po Vrhunčevih besedah sta svetovalca med drugim opozorila, da razpis gradbeno-obrtniških del predvideva 20 milijonov evrov za celoten Diagnostično terapevtsko servisni objekt. Kot je Vrhunec dejal, lahko to pomeni, da bo čez pet let, ko bodo objekt opremljali z opremo, ta naprednejša od izvedenih gradbenih del. Hipotetično bi morali prvi razpis ponoviti, saj bi bilo treba prenoviti zgrajeno.

Po Vrhunčevih besedah so ministrstvu za zdravje sicer že predlagali, da bi bilo bolje razveljaviti razpisa, kot pa nadaljevati z izvedbo.

Sicer pa z razveljavitvijo razpisa na ministrstvu preklicujejo tudi vsa pooblastila za vodenje investicij s strani UKC Ljubljana. "To ni nezaupnica vodstvu UKC," je poudaril Gantar, a obenem takšne izbire in načina vodenja investicije ministrstvo ne odobrava, je dodal.

Vrhunec pa je na vprašanje, če bodo razpis za storitve inženirskega svetovanja ustavili, dejal, da uradno še vedno imajo pooblastilo ministrstva. Ko pa bodo preklic pooblastila tudi uradno prejeli, pa se bodo na UKC temu prilagodili. "Ne glede na to, kakšni so očitki, imamo več prijav, ki izpolnjujejo pogoje," je še poudaril Vrhunec.