Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Poklukar starejšim: Cepivo je varno, učinkovito in edino pravo orožje ta trenutek

Deli na:
Minister Poklukar starejšim: Cepivo je varno, učinkovito in edino pravo orožje ta trenutek

Janez Poklukar - Foto: Bobo

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Seznanil jih je, da naj bi zakon o dolgotrajni oskrbi prišel na vlado v dveh tednih, o vsebini pa ni želel govoriti. Na novinarski konferenci je starejše pozval, naj ne zavračajo cepljenja proti covidu-19.

"Ključno je, da je cepivo varno, da je cepivo učinkovito in da je cepivo edino pravo orožje ta trenutek, da se izvijemo iz primeža epidemije. Ne glede na to, kako uspešno bomo pocepljeni, je pomembno, da bomo tudi v nadaljevanju, preko poletja, izvajali neke vrste nefarmaloške ukrepe. Ampak bolje, ko bomo precepljeni, manj bo teh nefarmakoloških ukrepov, ki so danes stalnica oziroma nuja," je na novinarski konferenci povedal minister.

Po ministrovih besedah so se pogovarjali tudi o "opolnomočenju starejših", da ne bi dvomili o cepljenju in da ga, če so poklicani, ne zavračajo. Drug izziv pa je zavedanje, da bodo starejši, ki so bili cepljeni med prvimi, jeseni klicani na "osvežilni odmerek, ki je ravno tako kot zdajšnje cepljenje pomemben, da v naslednji zimi ne doživimo nove epidemije", je dodal.

"Ključno je, da če ima starejša oseba vprašanje o varnosti in učinkovitosti cepiva, da pristopi do stroke. To je osebni zdravnik, kjer dobi vse ustrezne informacije, da lahko potem presodi in se prostovoljno odloči," je povedal Poklukar.

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je prav tako izpostavil, da se med upokojenci postavlja vprašanje varnosti cepiva. "Cepiva so najbrž vsa varna. Jaz mislim, da so in to je treba tudi upokojencem povedati," je dodal Sušnik.

V pogovoru so odprli tudi vprašanje, kako starejše, ki ne uporabljajo pametnih telefonov in računalnikov, prijaviti na cepljenje in kako jim omogočiti, da uspešno pristopijo do cepilnega mesta.


Sušnik je izpostavil, da zgolj 20 odstotkov upokojencev uporablja pametne telefone in računalnike. Zato naj se za prijavo obrnejo na družinske člane ali pa osebnega zdravnika. Prav tako mnogi upokojenci niso mobilni in do cepilnega mesta ne morejo priti. Zato predlaga, da se obrnejo na prostoferje ali na projekt Starejši za starejše, v okviru katerega poskrbijo za prevoz starejših z osebnim vozilom do cepilnega mesta in domov.

Kljub temu, da se v ponedeljek začne množično cepljenje, Poklukar zatrjuje, da to ne pomeni, da strategije cepljenja starejših ne izvajajo več. "Še vedno imajo prednostne skupine prednost ob samem cepljenju. Vendar, če cepivo je in če kandidate na seznamih za cepljenje imamo, potem se cepi tudi ostale. Čim hitreje je treba cepiti vse zainteresirane," je povedal minister.

Izpostavil je, da se je s cepljenjem proti covidu-19 zgodil pomemben preboj, saj se je za gripo v preteklih letih cepilo med štirimi in sedmimi odstotki prebivalstva.

Glede uvedbe cepljenja tudi za otroke pa je minister poudaril, da je za otroke pomembno, da so šole odprte in je tudi cepljenje otrok vredno premisleka. Če to ne bo varno, bodo iskali druge rešitve.

O zakonu o dolgotrajni oskrbi je minister dejal, da se bodo ponovno sestali, ko bo zakon javno dostopen. "Ne samo, da se pogovarjamo, ampak da se tudi poskusimo slišati in najdemo najboljšo rešitev za prebivalce Slovenije in seveda za starejše," je napovedal.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo po Poklukarjevih besedah prišel na vlado v naslednjih dveh tednih, v kolikor bo koalicija enotna. Trenutno je namreč v koalicijskem usklajevanju, ko bo končano, pa bo lahko govoril o tem, kakšne novosti vsebuje.