Revija Reporter
Slovenija

Minister Koprivnikar sindikatom očita pogoltnost: Upajo, da bo vlada pred volitvami popustila

Reporter, STA

19. dec. 2017 6:00

Deli na:

Boris Koprivnikar

STA

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar stavkovne napovedi, ki se jim je včeraj pridružila napoved stavke 15 sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška, razume kot pretirano razumevanje gospodarske rasti in pretirane apetite.

Povezuje pa jih tudi z bližajočimi se volitvami, je pojasnil za STA.

"Očitno sindikati pričakujejo, da bo vlada nerazumno popuščala, zato da bi dobila volilne glasove," je o stavkovnih napovedih dejal Koprivnikar pred začetkom seje krovnih pogajanj v javnem sektorju, kjer je na dnevnem redu odprava plačnih anomalij za vrednotenje delovnih mest nad 26. plačnim razredom.

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, je 15 sindikatov ustanovilo koordinacijo stavkovnih odborov in se dogovorilo za stavko 24. januarja. Želijo namreč, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij nad 26. plačnim razredom in o odpravi tistih odstopanj, do katerih je prišlo zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest. Poleg tega zahtevajo tudi najpozneje s 3. januarjem začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Med stavkovnimi zahtevami je še zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela.

Kot je pojasnil Koprivnikar, so glede načina pogajanj s sindikati že dogovorjeni, "odstop od tega je možen samo tako, da se sindikalna stran strinja".

Za začetek pogajanj o odpravljanju še veljavnih varčevalnih ukrepov januarja so se sicer že dogovorili lani, glede hkratnega pogajanja o plačnih anomalijah nad 26. plačnim razredom in primerljivosti z zdravniškimi plačami pa sta sindikalni pogajalski skupini na različnih stališčih. Na vladni strani zatrjujejo, da bi se takoj po zaprtju prvega vprašanja lotili tudi primerljivosti z zdravniškimi plačami.

Poleg stavke 24. januarja bo januarja tudi stavka Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, za februar pa so stavko napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Koprivnikar je ponovil, da po njihovih ocenah vse stavkovne zahteve presegajo pol milijarde evrov. To po njegovih besedah pomeni, da je potrebna tudi odločitev o tem, kako bomo prerazporejali družbeni prihodek.

V izjavi za medije po včerajšnji seji krovnih pogajanj s sindikati javnega sektorja je dejal tudi, da se mu stavka sindikatov iz Počivavškove skupine ne zdi upravičena. Kot meni, ne gre za konstruktiven dialog glede na to, da sedijo za isto pogajalsko mizo, hkrati pa napovedujejo stavke. "Vendar ima sindikat pravico do svojega izražanja interesov, bi pa pričakoval, da se o možnostih pogovorimo za pogajalsko mizo, ne pa na ulici," je dejal.