državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mineva 25 let od prvih demokratičnih volitev

Deli na:
Mineva 25 let od prvih demokratičnih volitev

Foto: Bobo

Mineva 25 let od prvih demokratičnih volitev, na katerih smo Slovenci volili 240-člansko tridomno skupščino. Na njih je zmagala takratna Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je nato oblikovala vlado in bila gonilna sila procesa slovenske osamosvojitve.

Volitve v 240-člansko tridomno skupščino so potekale v več delih: 8. aprila 1990 so volivci izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa še 80 delegatov zbora združenega dela.

Volitev se je udeležilo 83,5 odstotka volivcev, naj njih pa je s 54,8 odstotka glasovi zmagal Demos, ki je premagal stranke, ki so nastale iz političnih organizacij prejšnjega političnega sistema.

Kot posamična stranka se je sicer najbolje odrezala Zveza komunistov Slovenije - Stranka demokratične prenove (ZKS-SDP), ki je v družbenopolitičnem zboru zasedla 14 delegatskih mest. Stranke Demosa so dobile 47 sedežev, med njimi je največ, 11 sedežev, pripadlo SKD.

Hkrati z volitvami v skupščino so potekale tudi volitve predsedstva SRS. Za funkcijo predsednika predsedstva so se potegovali Milan Kučan, Jože Pučnik, Marko Demšar in Ivan Kramberger. V drugem krogu sta se pomerila Kučan in Pučnik, zmagal pa je Kučan s 58,6-odstotno podporo.

16. maja je bila imenovana prva slovenska demokratično izvoljena vlada oziroma izvršni svet. 27-člansko vlado so glede na volilni izid sestavljale stranke koalicije Demos, njen predsednik pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Obletnice prvih demokratičnih volitev so se na državi ravni sinoči spomnili na proslavi v Cankarjevem domu, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da lahko volitve leta 1990 brez zadrege razglasimo za enega najbolj odločilnih mejnikov našega političnega in duhovnega zorenja.

V DZ pa je njegov predsednik Milan Brglez gostil sprejem za delegate skupščine v mandatu 1990-1992. V nagovoru je dejal, da je volilni april 1990 prinesel veliko optimizma in odločenosti. Po njegovih besedah je visoka volilna udeležba odražala nedvoumno željo slovenskega naroda po demokratičnih spremembah.