rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milko Novič že na prostosti: Upam, da je te kalvarije konec

Deli na:
Milko Novič že na prostosti: Upam, da je te kalvarije konec

Milko Novič v zaporu na Dobu. - Foto: Bobo

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni in danes je že prišel na prostost. Novič je bil za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora, kazen pa je prestajal na Dobu.

Noviča so popoldne izpustili, v izjavi za medije pa je povedal, da še ne dojema, da je na prostosti. Kot je dejal, tudi 22. decembra 2014, ko so ga pridržali policisti, ni mogel verjeti, da je res, kar se dogaja. "Tako tudi zdaj težko dojemam, da gre za res," je povedal in dodal: "S pomočjo odvetnikov smo dokazali naš prav, to mi je v veliko uteho."  Izrazil je tudi upanje, da je njegove kalvarije konec.

Pojasnil je, da odločitve sodišča še ni videl, pričakuje pa vsaj obnovitev postopka.

Vidno čustveni Novič je za Svet na Kanalu A še dejal, da komaj čaka, da se bo pogovoril s hčerkama, da bo lahko spal v domači postelji in pozdravil tudi hišnega ljubljenčka.


Vrhovno sodišče je odredilo, da se Noviču zaradi kršitev pravice do obrambe, uveljavljanih v zahtevi za varstvo zakonitosti, izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe prekine. Sodba je s tem tako razveljavljena in Noviča morajo izpustiti na prostost. Na Dobu je bil od decembra lani, večino treh let pred tem pa je preživel v priporu. Krivdo za očitani zločin že ves čas vztrajno zanika. Že spomladi sta odvetnika Jože Hribernik in Žiga Podobnik vložila zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

S sodišča so danes sporočili, da je "Vrhovno sodišče RS glede na v zahtevi za varstvo zakonitosti uveljavljanih kršitev pravice do obrambe, ocenilo, da je treba na podlagi določbe četrtega odstavka 423. člena Zakona o kazenskem postopku odrediti, da se izvršitev izpodbijane pravnomočne sodbe za obsojenega dr. Milka Noviča prekine."

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je slišati neuradno. Podobno meni tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik, ki je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo.

Hribernik ob tem poudarja, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot "sramoto slovenskega pravosodja". Odvetnik se je danes odpravil na Dob, kjer je bil njegov klient zaprt od decembra.