stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijonska škoda zaradi burje na Primorskem

Deli na:
Milijonska škoda zaradi burje na Primorskem

Komisija za ocenjevanje škode pri občinskem štabu CZ Nova Gorica je po ogledu najbolj poškodovanih objektov podala prve ocene. Samo na območju novogoriške občine presega 1,8 milijona evrov, ob tem pa niso upoštevane še številne manjše poškodbe objektov. Škode na območju ostalih primorskih občin še niso ocenjevali.

Samo danes so v občinah Ajdovščina, Vipava in Nova Gorica prijavili 125 novih poškodb objektov, gasilci in ostali pripadniki Civilne zaščite (CZ) pa so do večera opravili kar 161 intervencij. Na njih je danes sodelovalo 220 pripadnikov reševalnih služb, Komunale in drugih.

Vodja regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač je za STA povedal, da so danes odstranjevali predvsem posledice poškodb, ki jih je močna burja povzročila ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Med njimi je bilo največ odkritih streh na stanovanjskih in poslovnih objektih, med njimi so bile tudi šole, kulturni domovi in drugi objekti. Burja je podrla tudi več dreves ter prevračala različne predmete.
 
Od polnoči do poznih popoldanskih ur je bila za ves promet zaprta hitra cesta po Vipavski dolini, saj je burja na cestišče nanosila precej zemlje, kamenja in različnih predmetov, ki so jih morali delavci Darsa odstraniti in očistiti cestišče.
 
Številna gospodinjstva so ostala brez električne energije. Dežurne ekipe Elektra Primorske so napake sproti odpravljale in jih do večera tudi odpravile.
 
Po podatkih Agencije za okolje RS se bo v drugi polovici noči na nedeljo burja prehodno spet nekoliko okrepila in bo na najbolj izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 110 ali 120 kilometrov na uro, prenehala pa naj bi pihati šele v ponedeljek zvečer. V nedeljo se bo nadaljevalo mrzlo vreme, v prvih dneh prihodnjega tedna pa se bodo dnevne temperature približale ledišču.
 
Zato v regijskem štabu CZ opozarjajo, naj prebivalci raje ostajajo v hišah in naj se zadržujejo na prostem le, če je to nujno potrebno. Ob tem pa naj si zaščitijo tudi izpostavljene dele telesa, saj bi lahko drugače prišlo celo do ozeblin.