Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milan Zver: Predsednik mora biti državnik in ne politik

Deli na:
Milan Zver: Predsednik mora biti državnik in ne politik

Foto: Bobo

Pri predsedniku republike sta pomembni zlasti reprezentativna in integrativna funkcija, pa tudi njegova moralna vloga, sta se na okrogli mizi Zbora za republiko strinjala profesorja Janko Kos in Andrej Umek. Po mnenju predsedniškega kandidata Milana Zvera predsednik mora predvsem povezovati ter nastopiti kot državnik in ne politik.

Akademik Janko Kos je na okrogli mizi z naslovom Predsedniški lik - Kakšnega predsednika potrebujemo poudaril, da so v ustavi večinoma sicer res določene formalne in reprezentativne pristojnosti predsednika, denimo razpis volitev, vendar pa obstajajo tudi bolj vsebinske pristojnosti, kot sta odločanje o pomilostitvah ter podeljevanje odlikovanj.

Ravno pri teh pristojnostih glavno vlogo igra morala, je povedal Kos. Dodal je, da po njegovem mnenju predsednik republike v sklopu hierarhije različnih vej oblasti predstavlja "tisto, čemur se lahko reče legitimnost".

Nekdanji minister za znanost in tehnologijo Andrej Umek je poudaril, da mora predsednik republike poosebljati dosežke slovenske pomladi, demokracijo in neodvisnost, Slovenijo pa da mora predstavljati ne le navzven, ampak tudi navznoter.

Po mnenju Kosa je sicer ena glavnih funkcij predsednika republike predvsem reprezentativna. Kot je dejal, mora biti predsednik države predvsem ljudski predsednik, ki ne sme biti "vzvišen ali gosposki" in "preveč ali samo predstavnik elit".

Predsednik republike mora povezovati vse različne dele slovenskega naroda v neko celoto, kjer lahko ti deli ustvarjalno in konstruktivno sodelujejo, je še poudaril Kos. Dejal je, da je predsednik "v nekem višjem smislu" pooblaščen tudi za varuha slovenskega jezika v javnosti.

Umek pa se je dotaknil tudi evropskega konteksta in izpostavil, da Slovenija potrebuje predsednika, ki se je v evropskih institucijah dokazal ter si tako tudi pridobil ugled v Sloveniji in širše. Poleg tega, da predsednik mora biti komunikativen, sposoben dialoga in pripravljen prisluhniti, pa mora biti tudi moralna avtoriteta, meni.

Po mnenju Zvera sicer res obstaja ustavna in zakonska podlaga, kakšen naj bo predsednik. Predvsem izvolitev neposredno od ljudi mu daje večjo legitimnost in moralno dolžnost pred ljudstvom, vendar je še bolj kot to pomembno tisto, kar ni zapisano, pa se vendarle pričakuje od predsednika, je dejal.

"Težko bi rekli, da slovenski predsednik ni močan", je povedal predsedniški kandidat SDS in NSi. Ob tem je izrazil prepričanje, da je slovensko volilno telo pripravljeno na spremembo, da tudi na tem področju dobi predsednika, ki izhaja iz "nekega drugačnega vrednostnega političnega kroga" kot dosedanji.

Okrogle mize se je sicer udeležila tudi državna sekretarka na notranjem ministrstvu in podpornica Zverove kandidature Barbara Brezigar. Kot je povedala v okviru razprave, je prepričana, da ima predsednik republike zelo malo tiste neposredne moči, kot jo ima izvršilna veja oblasti. Vendar je po njenih besedah lahko funkcija predsednika republike veliko bolj pomembna prav zato, ker lahko "predsednik države, ki je človek z integriteto, brez predsodkov, brez napuha, ki ima pokončno držo in plemenit ponos", naredi veliko za državo, še posebej v kriznem obdobju.