Revija Reporter
Slovenija

Milan Balažic in Andrej Magajna ustanovila Nove socialdemokrate

Igor Kršinar

17. apr. 2018 15:31 Osveženo: 15:48 / 17. 4. 2018

Deli na:

Balažic bo pod slovensko zastavo plul do črte, ki jo je določila arbitraža. Incidentov ne pričakuje.

Bobo

Stranka Novi socialdemokrati (NS) je nastala z združitvijo stranke Krščanski socialisti Slovenije pod vodstvom Andreja Magajne, gibanja Nova prihodnost pod vodstvom dr. Milana Balažica in skupine iz sedaj razpadle Združene levice pod zastopstvom delegata Saša Mikliča.

Združitveni kongres je potekal 5. aprila 2018 v Ljubljani, novo oblikovana stranka pa je bila na Ministrstvu za notranje zadeve RS registrirana 13. aprila 2018. Stranko bo vodil Balažic, medtem ko bo Magajna glavni tajnik.

»Ideja moderne evropske socialne demokracije je na slovenskih tleh tlela že dolgo. Nazadnje se je to dogajalo v prelomnih letih slovenske demokratizacije in osamosvajanja. Vendar ta projekt ni ohranil prvotno smer in socialdemokratsko ime so si neupravičeno prilastili tej ideji povsem tuji politični stremuhi. Tako v Sloveniji še danes nimamo opravka z normalno levico, saj obstoječo kvazi-levico sestavljajo politični predstavniki bivšega režima, globoke države, tajkunskega kapitala in bančnega kriminala belih ovratnikov,« so zapisali v vabilu za tiskovno konferenco, ki bo jutri ob 11. v konferenčni dvorani ljubljanskega hotela City.