Revija Reporter
Svet

Salvinijeva Liga zbira podpise proti novi Contejevi vladi

STA

23. sep. 2019 12:52 Osveženo: 13:15 / 23. 9. 2019

Deli na:

Matteo Salvini in Giuseppe Conte v boljših časih.

Reuters

Aktivisti opozicijske desne stranke Liga so minuli konec tedna v Italiji zbrali 200.000 podpisov proti novi vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja, ki je pred tremi tedni nastala na podlagi koalicije Gibanja petih zvezd in levosredinske Demokratske stranke.

Z zbiranjem podpisov je Liga tudi podkrepila svoja prizadevanja za nove volitve. "Liga bo zmagala na volitvah, takoj ko bodo ljudje dobili priložnost, da znova povejo svoje mnenje," je danes v radijskem pogovoru dejal vodja stranke Matteo Salvini. Za 19. oktober je poleg tega pozval k množičnemu zborovanju proti vladi v Rimu.

Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, so za Ligo, ki v anketah še vedno vodi, pomembne tudi bližajoče regionalne volitve. Prve bodo 27. oktobra v Umbriji, do konca leta pa bodo sledile še volitve v Emilii Romagni in na Kalabriji.

Pod Salvinijevim vodstvom se je Liga iz separatistične stranke prelevila v desno, populistično, tujcem nenaklonjeno stranko po vzoru francoske Nacionalne fronte. Na evropskih volitvah maja je bila s 33 odstotki osvojenih glasov najmočnejša stranka.

Odkar je Salvini avgusta povzročil propad vlade z Gibanjem petih zvezd, da bi izsilil predčasne volitve, je izgubil na priljubljenost. Gibanje pet zvezd sedaj pod istim premierjem vlada naprej skupaj z Demokratsko stranko.