Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Slovenija

Metoda Dodič Fikfak: Ljubljana je še vedno zelo onesnaženo mesto

Deli na:
Metoda Dodič Fikfak: Ljubljana je še vedno zelo onesnaženo mesto

Metoda Dodič Fikfak - Foto: Primož Lavre

Od leta 2000 dr. Metoda Dodič Fikfak vodi Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa. Njeno pionirsko delo na področju proučevanja izpostavljenosti azbestu je bistveno prispevalo k zgodnejšemu odkrivanju z azbestom povezanih bolezni in vzpostavitvi sistema priznavanja teh bolezni kot poklicnih. Kot je dejala v pogovoru, gradnja kanala C0 za zdravnike pomeni nepojmljivo visoko tveganje.

»Ne vidimo ne države ne politikov ali kake strokovne skupine, ki bi se podpisala pod tak projekt.« S profesorico smo se pogovarjali tudi o novem zakonu o varstvu okolja, Salonitu Anhovo, postavitvi sežigalnice v Ljubljani, poklicnih bolezni, izgorelosti … Zaupala nam je, kaj ji je pomagalo, da ni zajadrala v cinizem in ji ni zmanjkalo vere v to, da je za človeka vredno delati.

»Pomen ločevanja fekalij od pitne vode je bil v Evropi prepoznan že sredi 19. stoletja v Londonu, ko je izbruhnila kolera. Ponavljati možnosti, da nas to doleti tudi v zdajšnjih časih (zaradi kanalizacijskega kanala C0, op. av.), je sprto z razumom,« pravi Dodič Fikfak.

Proti sežigalnici


»Zaradi inverzije smo absolutno proti gradnji sežigalnice kjerkoli v Ljubljani. Bodo gradili dimnik sežigalnice, visok več kot 300 ali celo kar 350 metrov?« sprašuje. 


»Kajenje marihuane izzove veliko spečih duševnih motenj in bolezni. Izzvati neko bolezen in legalizirati snov, ki jo bo izzvala … Nimam besed,« je kritična do legalizacije marihuane.

Ljudje božji, poskrbimo najprej, da bo imel vsak bolnik, ki trpi, dostop do kvalitetne paliativne oskrbe, Dodič Fikfak pove o evtanaziji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24