Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mestna občina Nova Gorica bo v dveh letih pridobila več kot 300 novih stanovanj in hiš

Deli na:
Mestna občina Nova Gorica bo v dveh letih pridobila več kot 300 novih stanovanj in hiš

Panorama Nove Gorice (fotografija je simbolična). - Foto: Mesna občina Nova Gorica

V zadnjih dveh letih je bilo delo novogoriške mestne občine usmerjeno v gradnjo več najemnih stanovanj. »Ponosen sem, da smo po desetih letih popolnega mrka na področju razpoložljivosti zazidljivih zemljišč in skoraj nobenega novega neprofitnega stanovanja uspeli pridobiti sredstva za zemljišča in ostalo potrebno za 102 javni najemni stanovanji. Občanom bodo na razpolago že v letu 2023,« izpostavlja župan dr. Klemen Miklavič.

Tu misli na soseski Liskur s predvidenimi 80 stanovanji in Grgar z 22 stanovanji. »Ena od ključnih strategij občine je, da spodbujamo in omogočamo zasebne gradnje s prostorskimi akti in s komunalnim urejanjem. Visokotehnološka podjetja težko pridobivajo mlad izobražen kader, ker si pri nas do sedaj niso mogli urediti bivanja, ker ni bilo najemniških stanovanj, stanovanj za nakup in zazidljivih zemljišč. V zadnjih dveh letih smo veliko energije vložili v to, da smo pripravili dokumentacijo in s tem omogočili zasebnikom zasebno gradnjo stanovanj,« o kar 146 novih stanovanjih in približno 60 novih hišah navaja župan. Gre za zasebne gradnje: Majske poljane (70 stanovanj), Soške vile (28 hiš), Osek (7 hiš), Borštnikovo (okvirno 25 hiš), Ronket (76 stanovanj). Skupno bo v Novi Gorici v prihodnjih dveh letih na razpolago 308 novih stanovanj in hiš.

60 novih brezplačnih parkirišč, 8 kolesarskih postaj, urejena javna razsvetljava, sanacija brežine ceste Draga - Gradišče in zaščita vasi Prvačina pred poplavami

Že takoj ob začetku županovanja se je dr. Klemen Miklavič zavedal problema pomanjkanja parkirnih mest. Letos je tako mestna občina pridobila 60 novih brezplačnih parkirnih mest. Uredili smo prevoze starejših občanov, v okviru sistema čezmejne izposoje koles pa tudi 8 kolesarskih postaj. Zamenjali in posodobili smo javne luči v mestu in na podeželju. Letos smo sanirali brežine cestišča na cesti med Drago in Gradiščem na razdalji 300 metrov in preplastili cesto. S sanacijo smo preprečili nadaljnje proženje zemeljskih plazov nad cesto.

Vas Prvačina smo zaščitili pred poplavami s štirimetrskim protipoplavnim nasipom. Z deli smo začeli lani in jih končali v prvi polovici letošnjega leta. Trenutno pa odstranjujemo plaz pod vasjo Tabor, ki je nastal tik pod hišo. Letos smo že odvozili zemljo, sanirali ta del s kamnitim visokim zidom in s tem že zavarovali hišo. Urejamo še dokumentacijo za ureditev potoka.

Šola v Čepovanu z novo kotlovnico, prenovljena igrišča ter velik projekt energetske prenove Osnovne šole Milojke Štrukelj in ureditev celotnega šolskega območja v dostopni in večnamenski prostor

V šoli in vrtcu Čepovan, ki ju obiskuje 76 otrok, smo postavili in uredili novo kotlovnico. Zaradi zastarelosti in dotrajanosti smo obnovili veliko telovadnico na Osnovni šoli Frana Erjavca, kjer šolo obiskuje približno 700 otrok.

Zavedamo se, da je urbani šport osrednja sestavina privlačnosti mesta. Tako smo zaradi zastarelosti obnovili igrišče Žica v Ulici Gradnikove brigade, preplastili igrišče na Pristavi, uredili smo dodatno igrišče ob Kornu, postavili novo razsvetljavo na vsa teniška igrišča v športnem parku ter zamenjali dotrajano travo na glavnem stadionu.

»Pred nami je obnova ene najstarejših stavb v naši občini, Osnovne šole Milojke Štrukelj. Prav tako bo z ustreznim dostopom urejeno celotno šolsko območje. Po novem bo prostor odprt. Nastal bo varen večnamenski prostor za javno rabo. Z ustreznim dostopom se izboljšuje prehodnost, razdalje bodo krajše in povečuje se varnost v primeru požara ali druge nesreče,« pojasnjuje župan dr. Klemen Miklavič. Trenutno je namreč ta prostor neprehoden in nima urejenih zunanjih površin za uporabnike šole in za ostale prebivalce.

Ureditev ekoloških otokov, 5 kilometrov vodovoda in ureditev kanalizacij v vrednosti približno 24 milijonov evrov

Ideje o ekoloških otokih so bile postavljene že leta 2019. V prvi polovici 2021 bodo postavljeni novi, lični ekološki otoki, urejeni tudi s kamerami.

Na območju Nove Gorice (Solkan, Kromberk, Rožna Dolina in Nova Gorica) je 12 odsekov v skupni dolžni skoraj 5 kilometrov, kjer bomo postavili nov vodovod.



Prav tako se nam zdi pomembno, da bi sodobno kanalizacijo uredili še na območju naselij Ozeljan–Šempas–Vitovlje–Osek. Zato smo se za ureditev kanalizacije konec poletja 2020 prijavili na razpis za evropska sredstva iz naslova okrevanja po epidemiji Covida-19. Dodatna ureditev kanalizacij je ocenjena na približno 24 milijonov evrov. V planu je tudi projekt odvodnjavanja voda v Sočo, ki bo omogočil pospešen razvoj mesta.

»Sicer pa na mestni občini redno obnavljamo vodovode in kanalizacije. Na leto gre za obnovo najbolj dotrajanih odsekov v investicijsko vzdrževanje 100.000 evrov za vodovode in 100.000 evrov za kanalizacije. Torej skupaj 200.000 evrov na leto. Prav toliko je v planu tudi za leto 2021 in 2022,« dodaja Miklavič. V fazi projektiranja so še obnova magistralnega vodovoda skozi Solkan, izgradnja vodohrama Vitovlje in obnova vodovoda Rožna Dolina–Stara Gora.

Nova Gorica bo v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture 2025; prenova urbanega jedra in oživljanje degradiranih območij mesta ter izvedba kolesarskih stez

»Ponosen sem, da bomo edino čezmejno urbano območje na svetu, ki postaja prestolnica evropske čezmejne regije,« širše načrte predstavlja župan dr. Klemen Miklavič. S korenito prenovo Rejčeve in Delpinove ulice bomo oživili del mesta. Ob tem projektiramo kolesarske steze. Namen je zlivanje obeh Goric v enotno urbano celoto. Vsi projekti, ki prinašajo življenje v obe Gorici, so del te splošne usmeritve. V nadaljevanju je v načrtu ureditev območja Trga Evrope. Enotno urbano območje obeh Goric, prestolnica evropske čezmejne regije, bo unikum. Leta 2025 bomo skupaj z Gorico nosili naslov Evropske prestolnice kulture 2025,« poudarja novogoriški župan Klemen Miklavič.

Oživitev treh mrtvakov: izgradnja največje viseče brvi pri nas, zdravstveni dom se začne širiti prihodnje leto ter sprememba uporabe pokritega bazena za več generacij in več različnih uporabniških skupin

»V tem času smo že uspeli urediti izvedbo treh projektov, ki so bili že odpisani zaradi prevelikega oviranja in posledično nezmožnosti. Tako smo oživili tri mrtvake,« izpostavlja župan.

»Projekt športni park Soča se ni premaknil več let, saj je bil most projektiran na tujem zemljišču. Uspelo nam je pridobiti zemljišče in začeli smo z izgradnjo najdaljše viseče brvi v Sloveniji (120 metrov) v okviru čezmejnega projekta,« poudarja župan.

Načrt obsežne širitve Zdravstvenega doma Nova Gorica ni bil v skladu s prostorskim aktom, obenem je bil projektiran na tujem zemljišču, kar je predstavljalo dodatno oviro. Po zahtevnih in uspešnih pogajanjih z lastnikom sedaj poteka pridobivanje gradbenega dovoljenja, dela pa naj bi se pričela spomladi prihodnje leto.

Nov pokriti bazen je bil planiran že leta 2014. Ob prihodu smo projekt ocenili kot nezadovoljiv in potreben nadgradnje. Bazen bo zdaj z dvižnim dnom uporaben za več generacij in več različnih uporabniških skupin (športov, rehabilitacij, starejše populacije). Stavbo smo projektirali kot energetsko učinkovito, s tem bo ogrevanje zimskega bazena cenejše. Ob tem smo dobili še dodatnih 740.000 evrov iz EKO sklada, kar še dodatno zmanjša strošek občine. Odprtje bo konec januarja 2022. Vrednost projekta je 4,8 milijonov evrov. V 15 letih bo zaradi »višjih prihodkov« in »nižjih obratovalnih stroškov« prihranek kar 440.000 evrov.

»Sicer pa smo na mestni občini v času epidemije zelo aktivni, saj izvajamo številne akcije, s katerimi želimo prebivalcem olajšati to zahtevno obdobj.«

To je le nekaj glavnih aktivnosti, ki jih izvajamo na občini in jih bomo še prihodnji dve leti, izpostavil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.