Revija Reporter
Slovenija

Melania, zapravljena priložnost Slovenije: kaj sploh imamo od štirih let Slovenke v Beli hiši?

Gašper Petovar

8. nov. 2020 19:59 Osveženo: 1:04 / 11. 11. 2020

Deli na:

Melania Trump

Profimedia

Postavlja se vprašanje, koliko je od edinstvene priložnosti Slovenke Melanie v Beli hiši imela Slovenija. Na poti iz Ljubljane do Sevnice, kraja kjer je prva dama ZDA preživela mladost in nazaj smo izvedeli marsikaj o slovensko ameriških gospodarskih odnosih in nenazadnje ali je Slovenka v Beli hiši imela kakšne pozitivne učinke na slovensko gospodarstvo. Naša odkritja preberite v novem Reporterju.

Slovenci smo imeli v tujini veliko imen, ki so se zapisali v zgodovino ne samo Evrope, ampak sveta. Jurij Vega je eden izmed njih, njegove logaritemske tablice so bile v uporabi do izuma kalkulatorjev. Pisatelja Borisa Pahorja slavijo mnogi po svetu in se sprašujejo kako, da še ni med dobitniki Nobelove nagrade za književnost. Ko je Leon Štukelj na otvoritvi olimpijskih iger v Atlanti kot najstarejši olimpionik pri 97 letih priskakljal na oder, mu je ploskal ves svet, ki je postal veliko manjši zaradi Boeinga 747 prvega jumbo jet letala, ki ga je zasnoval Slovenec Joe Sutter. Imen je preveč, da bi jih naštevali, a dejstvo je, da je najbolj znan v Sloveniji rojeni človek Melania Trump. Prva dama ZDA.


V trenutku, ko je članek nastajal se še ni vedelo, ali bo Slovenka še prihodnje leto v Beli hiši, ali se bo morala izseliti. Kakorkoli, niti ni pomembno, saj je Melania, četudi Slovenije ni omenjala pogosto, sploh pa ne v krasni luči, ponesla ime naše države do tja, kamor ne seže niti glas pisatelja Draga Jančarja, ali Luke Dončiča, kardinala Franca Rodeta in Jožeta Plečnika, da omenimo še nekaj Slovencev, ki so mednarodno poznani. Melania Trump je Slovenijo ponesla do raje vsega sveta.

Za čim bolj relevantne odgovore in zaključke smo se obrnili na gospodarsko ministrstvo, Slovensko turistično organizacijo, Turizem Bled, obalne turistične organizacije. Za odgovore smo prosili vse od slaščičarjev, lastnikov bifeja, do prodajalke v sevniški trgovini. Vse objavljamo v novi številki Reporterja, za katerega je spregovorila tudi priznana slovenska stilistka, ki je izpostavila vpliv ameriške Sevničanke na nošo Slovenk.

Obiskali smo pa tudi eno izmed najbolj prismuknjenih točk v Sloveniji, ki je brez Melanie Trump zagotovo ne bi bilo. Polepšali smo si dan.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24