palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medijski multipraktik Novković gre za pogrebnika še na Delo

Deli na:
Medijski multipraktik Novković gre za pogrebnika še na Delo

Foto: Bobo

Delo bo po novem pomagal reševati Goran Novković kot pomočnik odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruge. Kriza v tej medijski hiši je res velika, če tako rekoč kadrujejo ljudi, ki se v preteklosti niso izkazali. Nasprotno,  Novković je bil direktor in odgovorni urednik brezplačnika Žurnal, ki po njegovem odhodu komajda še diha na škrge in lastniki načrtujejo, da ga pozno jeseni dokončno izbrišejo iz medijskega prostora.

Ni znano, kako bi Novković lahko pomagal k preživetju Dela, ker je z dosedanjim delom dokazal, da ni noben medijski ekspert – še teoretično ne. Edino, kar je v zadnji fazi svojega dela na Žurnalu dokazal je to, da zna brezkompromisno odpuščati tudi svoje najožje sodelavce. Zato nekateri že trdijo, da bo v resnici na Delu počenjal prav to, saj Romana Dobnikar Šeruga te »obrti« ne obvlada. Verjetno na Delu odpuščanje ne bo šlo po istih principih, ki jih je Novković uporabil na Žurnalu, ko je odpuščajoče k sebi po odpuste vabil kar s taksiji.

Delo pa bi prej kot njega potrebovalo medijskega maga, ki bi voz potegnil iz blata! Delova naklada namreč pada že precej časa in ima zdaj samo še okoli štirideset tisoč prodanih izvodov dnevno (natančno: v 21. tednu tega leta so v povprečju na dan prodali samo še 41.307 izvodov, najslabši dnevi pa so ponedeljek, sreda in četrtek, ko na kioskih prodajo samo še dobrih tri tisoč izvodov Dela, k tej številki pa je treba prišteti še naročnike).

Načrt, da bodo rdeče številke počasi spremenili v črne se ni posrečil niti z novim projektom urednika Sobotne priloge Alija Žerdina imenovanem Delo De Facto, saj gre za nekakšen trimesečnik, ki nima niti pravega koncepta, kar se pozna tudi pri prodaji. Prva številka, v katero so za promocijo vložili ogromno denarja, je namreč bila prodana v manj kot pet tisoč izvodih, kar ni pokrilo niti stroškov tiska.

Podobna usoda pa po spremembi koncepta v nekakšno pol glasilo propadle stranke Zares čaka tudi Žerdinovo Sobotno prilogo. V njej na celih straneh ali več iz sobote v soboto lamentirajo propadli politiki in ekonomisti, zadnja Sobotna priloga pa je primer severnokorejskega principa – v njej so glavni avtorji Jelko Kacin, Ivan Svetlik in Maks Tajnikar. Nekaj tednov nazaj pa je članek kar na drugi strani nekdaj elitne priloge napisal celo predsednik Zaresa Pavel Gantar. Torej ljudje, ki so že zdavnaj povedali, kaj ne obvladajo in zdaj to delajo še v časopisu.

Novković bi zato lahko bil samo uspešen pogrebnik še projekta Delo in nič več. Plače Delovim novinarjem so enkrat že znižali, na jesen se obeta ponovno znižanje in po nekaterih namigih tudi večje odpuščanje še pred koncem leta. A tokrat ne s taksiji!

Uprava Dela oz. njen marketing je včeraj naokrog poslala okrožnico o Novkovićevem prihodu v časopisno hišo:

Spoštovani sodelavci,
sporočamo vam, da bo konec poletja uredništvo Dela dobilo pomembno okrepitev – 17. septembra se mu bo namreč pridružil Goran Novković, ki bo prevzel položaj pomočnika odgovorne urednice Dela.

»Veseli me, da se po dolgih letih spet pridružujem Delovi ekipi. Nanjo imam lepe spomine še iz devetdesetih let, ko sem ravno na Delu naredil prve novinarske korake. Verjamem, da bomo skupaj z vodstvom uredništva in redakcijo poskrbeli za še boljše izdelke,« je o svojem prihodu na Delo dejal Novković.

Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga je Novkovićev prihod na Delo pozdravila z besedami: »Veseli me, da v naše uredništvo prihaja tako izkušen in dinamičen novinar in urednik, saj bo pomembno okrepil moštvo, ki si nenehno prizadeva izpolniti pričakovanja naših bralcev s kakovostnimi, verodostojnimi, aktualnimi in zanje pomembnimi temami.«

Goran Novković ima sicer bogate uredniške in vodstvene izkušnje. Pred prihodom na Delo je bil odgovorni urednik in predsednik uprave družbe Žurnal Media, pred tem pa je bil namestnik odgovornega urednika časnika Finance, kjer je deloval tudi kot komentator. Na Finance je prišel z revije Gospodarski vestnik, kjer je bil prav tako namestnik odgovornega urednika, urejal pa je tudi številne priloge in rubrike.

Lep pozdrav,
marketing