Revija Reporter
Slovenija

Medicinska konoplja namesto protibolečinskih tablet

Katarina Keček
634

18. dec. 2022 20:00

Deli na:

Na črnem trgu ni težko dobiti konopljine smole.

Primož Lavre

Slovenski javnosti je bilo do danes predstavljeno na desetine priznanih znanstvenih raziskav, ki dokazujejo zdravilno učinkovitost konoplje, te nekoč prepovedane rastline, ki smo jo ljudje tisočletja uporabljali tudi v medicinske namene. Danes jo mnoge države v svetu uporabljajo za dopolnilno zdravljenje bolezni, kot so astma, diabetes, epilepsija, rak, parkinsonova in alzheimerjeva bolezen, demenca in multipla skleroza. V Sloveniji pa ni tako, čeprav smo leta 2017 spremenili uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog in tako omogočili uporabo konoplje tudi v medicinske namene.

Na žalost je ta uredba danes še vedno samo mrtva črka na papirju, bolniki se moramo po konopljine pripravke, ki blažijo naše zdravstvene težave, odpravljati na črni trg. Kaj vse tam dobimo, si lahko samo predstavljate.

Nekateri brezvestni prodajalci izkoriščajo stisko hudo bolnih ljudi in znajo v smolo ali pripravke iz konoplje, ki jih prodajajo, vmešati različne, našemu zdravju celo škodljive sestavine, med drugim celo motorno olje. Vse za denar.

Na črnem trgu ni težko dobiti konopljine smole, ravno nasprotno, slovenski trg cveti, na njem se obrne na desetine milijonov evrov letno.

80 odstotkov anketirancev podpira uporabo konoplje v zdravstvene namene. 82 odstotkov anketiranih uporabnikov konoplje pa je ugotovilo, da ima konoplja pozitivni učinek na njihovo zdravje oziroma počutje.

V prejšnji Janševi vladi posluha za dodatno zdravstveno ureditev medicinske konoplje, kot vemo, ni bilo, saj je med drugim zdravstveno politiko vodil tudi dr. Milan Krek, ki je izrazit nasprotnik medicinske konoplje.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24