Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Slovenija

Dan izbire: evropske volitve in referendumi

Deli na:
Dan izbire: evropske volitve in referendumi

Prvi dan predčasnih volitve je praviloma najmanj oddanih glasovnic. - Foto: Jure Klobčar

Volivci bodo za naslednji petletni mandat izbrali devet evropskih poslancev iz Slovenije. Obenem bodo odločali na posvetovalnih referendumih: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje. Do konca glasovanja velja volilni molk.

Med 7. in 19. uro bo po Sloveniji odprtih 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč omnia, še 31 volišč bodo po navedbah direktorja službe Državne volilne komisije Igorja Zorčiča odprli na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Dostop do nekaterih volišč ponekod v Sloveniji bi bil lahko začasno oviran zaradi začasnih zapor cest, ki so napovedane zaradi kolesarske prireditve maraton Franja.

Na evropskih volitvah bodo volivci izbirali med 11 kandidatnimi listami. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži zaporedno številko liste, ob tem lahko volivec odda tudi preferenčni glas, tako da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata.

Na posvetovalnih referendumih pa bodo volivci prejeli po eno glasovnico za vsako referendumsko vprašanje, ki bodo tudi različne barve. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem vprašanju obkrožijo besedo za ali proti.

Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer bodo do 11. in do 16. ure znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Na predčasnem glasovanju od torka do četrtka je svoj glas oddalo 3,7 odstotka volivcev.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se zapre zadnje volišče v EU.