andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Med rudarji: So tudi v zagorskem rudniku žrtve povojnih pobojev? (VIDEO)

Deli na:
Med rudarji: So tudi v zagorskem rudniku žrtve povojnih pobojev? (VIDEO)

Ivan Omahen - Foto: Igor Gošte

Ivan Omahen je upokojen rudar in eden najbolj aktivnih članov Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje. Rudar je bil že njegov oče, ki je v času druge svetovne vojne sodeloval pri uspešnem partizanskem preboju iz nemškega obroča na Menini planini. Bil je mitraljezec. Zaradi tega so ga rudarski „kumarati“ klicali Major, tako kot kasneje tudi Ivana in njegovega pokojnega brata.

Ivan Omahen je opisal svojo pestro rudarsko pot, ki se je začela v zagorskih rudnikih, v nekaterih nemških in kasneje tudi v rudniku v Kamniku in nekaterih drugih rudnikih po Sloveniji in takratni Jugoslaviji. Povedal je tudi, kako je bilo, ko je njegovo rudarsko izmeno v nemškem rudniku leta 1974 obiskal nemški kancler Willy Brandt.

Ivan je bil takrat prvo pisani kopač. Z njim je spregovoril tudi nekaj besed. V svoji rudarski karieri je šel skozi skoraj vsa rudarska dela. Od zunanjih del na separaciji, do kopača, minerja, nadzornika do poslovodje. Čeravno jo je v svoji poklicni dobi kar se nesreč tiče dobro odnesel in ni doživel hujših telesnih poškodb, je tudi sam okusil, kako je, ko te v jami zasuje in te morajo rešiti.

Doživel pa je rudarsko nesrečo s smrtnim izidom v Nemčiji, ko je tudi sam pomagal iznesti mrtve rudarje na površje. „To pa je najtežje,“ se spominja. Ob koncu oddaje je povedal še, kaj vse se je zamudilo pri zapiranju rudnikov v Zagorju. Na srečo zadnja leta zelo dobro deluje rudarsko društvo Srečno, ki je že marsikaj postorilo, da rudarstvo v Zagorju ne bo utonilo v pozabo.

V pozabo pa so šli za dolga desetletja tudi povojni poboji. O njih se ni smelo govoriti, tudi nič vedeti. En tak na grozoviti način naj bi se zgodil tudi v jami Kotredež v prvih mesecih 2.svetovne vojne, ko je v moriji življenje izgubilo več kot 300 ljudi. Ivan je o tem nekaj slišal šele pred dobrim letom.