nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matoz je prepričan, da bo Janša "nedvoumno, trajno obdržal svoj mandat"

Deli na:
Matoz je prepričan, da bo Janša "nedvoumno, trajno obdržal svoj mandat"

Foto: Primož Lavre

Ustavno sodišče je drugače kot pri ustavni pritožbi v zadevi Patria spoznalo, da je treba Janezu Janši končno zagotoviti učinkovito varstvo pravic, je po današnji objavi odločitve sodišča dejal Janšev zagovornik Franci Matoz. Prepričan je, da bo sodišče Janševi pritožbi ugodilo in mu tudi trajno vrnilo poslanski mandat.

Ustavno sodišče je namreč v obravnavo sprejelo Janševo pritožbo na ugotovitev DZ, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata.

Ob dejstvu, da so jim "dovolili dostop do ustavnega sodišča mimo upravnega sodišča", Matoz ugotavlja, da so "dejansko dokazali, da upravno sodišče tega ne bi rešilo v kratkem času". Ne dvomi pa, kakšna bo končna odločitev, ki bo znana, ko bo sodišče odločilo o usodi zakona o poslancih.

Kot povzema Janšev odvetnik, že v tokratni obrazložitvi večina ustavnih sodnikov meni, da različna ureditev postopkov potrditve in odvzema mandata, ni skladna z ustavo. Poleg tega po njegovih navedbah ustavno sodišče začasno odredbo, kot je tokratna, izda le takrat, ko gre za kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so na prvi pogled jasne, in ko nastaja nenadomestljiva škoda.

In ker je ustavno sodišče tako odločitev sprejelo, je Matoz prepričan, da bo Janša "nedvoumno, trajno obdržal svoj mandat".

Zadovoljni so tudi v Odboru 2014. "Sedaj je več kot jasno in očitno, da je ustavno sodišče ostalo zadnji varuh in branik demokracije na Slovenskem," je dejal njegov predsednik Damir Črnčec. Predsednik skupščine odbora Aleš Primc pa je dodal, da odločitev daje upanje za pozitivne spremembe v slovenskem pravosodju, da "bomo nekoč - upamo, da čim prej - živeli v resnični državi vladavine prava".

"Seveda smo veseli te prve lastovke. Zavedamo pa se, da pomladi še ni in da bo treba za pomlad še veliko narediti," je dejal Primc. Ob tem je napovedal, da bodo 10. decembra, na dan človekovih pravic, pripravili prvi pohod za človekove pravice in svobodo. Še naprej pa vsak popoldne potekajo tudi shodi pred vrhovnim sodiščem.

Sicer pa je Matoz še pojasnil, da bodo ustavno pritožbo v zadevi Patria predvidoma vložili v ponedeljek ali torek.