sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Lahovnik: Nemčija je imela strategijo, Slovenija je ni imela

Deli na:
Matej Lahovnik: Nemčija je imela strategijo, Slovenija je ni imela

Foto: Primož Lavre

Slovenski javni dolg se je v zadnjih šestih letih povečal  s 23 odstotkov BDP na zdajšnjih 82 odstotkov, to pomeni približno 20 milijard evrov. Slovenija se je čezmerno zadolžila, slovenski davkoplačevalci pa od tega zadolževanja ne čutijo nobenega pozitivnega učinka. V vseh teh letih ni bilo razvojnega koncepta, tudi sektorja infrastruktur in zdravstva, ki sta posebno potrebna reformnega zagona, sta stagnirala. Puhlice, da je naš delež zadolženosti v odstotkih BDP enak nemškemu, so nevzdržne: Nemčija je imela strategijo, mi ne.

Naš strukturni primanjkljaj je med slabšimi v EU. Vlada bi morala po mojem mnenju sprejeti nekaj nujnih ukrepov na odhodkovni ravni. Prvič, morali bi odpraviti subvencije, ki niso vezane na izplačilo sredstev iz evropskih skladov in jih je danes občutno preveč. Ker se v javni upravi veliko zaposlenih ukvarja prav s subvencijami, bi tukaj imeli možnost za racionalizacijo javnega sektorja. Drugič, treba  bi bilo racionalizirati in bolje nadzirati izplačevanje socialnih transferjev. Našli bi namreč veliko primerov zaposlenih v javni upravi, ki med bolniškim dopustom v tujini. To je distorzija trga dela. Tretjič, poseči bi bilo treba tudi v pokojninsko blagajno. Ločiti bi morali pokojnine, ki izhajajo iz dela in delovne dobe, od onih, ki izhajajo iz privilegijev. Mislim na pokojnine vrhunskih umetnikov in športnikov, borcev in njihovih družinskih članov.

Četrtič, Slovenija potrebuje zmanjšanje števila zaposlenih v javni upravi. Govorim o tistih, ki hodijo v službo, a ne na delo. Po mojem mnenju imamo od deset  do 20 odstotkov rezerve za zmanjšanje zaposlenih v javni upravi, ne da bi se to poznalo pri njeni učinkovitosti. Skratka ustvariti je treba pregednost, ne zlorab. Pozornost je nujna pri javnih razpisih in naročilih. Treba bi bilo uvesti davčne blagajne in zmanjšati sivo ekonomijo. Takojšen učinek bi imele tudi kupnine od privatiziranih podjetij, ki bi jih država lahko porabila za zmanjševanje javnega dolga, to bi potem pripeljalo do nižjih obrestnih mer pri zadolževanju.