pasco-kruh Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marjan Zupančič: 8 dni, 600 kilometrov in vsi glavni slovenski vrhovi

Deli na:
Marjan Zupančič: 8 dni, 600 kilometrov in vsi glavni slovenski vrhovi

Foto: Bobo

Ekstremni gorski tekač Marjan Zupančič je zjutraj v Mariboru začel poskus izboljšanja rekorda teka po Slovenski planinski poti. Za izboljšanje rekorda bo Zupančič okoli 600 kilometrov dolgo pot z več kot 45.000 metri vzponov, na kateri se bo moral med drugim povzpeti na vse glavne vrhove slovenskih gora, moral preteči v le dobrih osmih dneh.

Klemen Triler je namreč lani uspel preteči Slovensko planinsko pot (SPP) od Maribora do Ankarana v rekordnem času osmih dni, 14 ur in 45 minut. Zupančič bo danes predvidoma prečkal celotno Pohorje do Slovenj Gradca in nato ponoči nadaljeval pot čez Smrekovec in Raduho vse do Robanovega kota, od koder naj bi v petek zjutraj že krenil proti vrhovom v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Tudi nadaljevanje SPP ne bo enostavno, saj se bo Zupančič moral nato prebiti preko Karavank in Triglava, ki je tudi najvišja točka na poti, ter drugih tehnično zahtevnih vzponov in spustov v Julijcih, preden se bo lotil primorskih vrhov. Pot ga bo med drugim vodila preko Golakov, Nanosa in zadnjega tisočaka na poti Slavnika do cilja v Ankaranu.


Zupančič je odličen gorski tekač in turni smučar, med drugim je večkratni zmagovalec Triatlona jeklenih v Bohinju in znamenitega Gorskega maratona štirih občin - nazadnje je zmago na omenjeni tekmi in s tem naslov državnega prvaka v gorskem maratonu osvojil letos.

Slovenska planinska pot, v preteklosti poznana tudi kot Slovenska planinska transverzala, prav letos praznuje 60-letnico. Gre za najstarejšo tovrstno vezno pot na svetu ter najdaljšo in najbolj priljubljeno vezno pot v Sloveniji.

Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji, Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in številko 1. Če bi jo dobro pripravljen planinec želel prehoditi v enem zamahu, bi za to potreboval približno mesec dni. Doslej je SPP uspešno (večina po kosih) prehodilo okoli 9500 planincev.