Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski župan Arsenovič: Protesti so bili v več krajih po Sloveniji, kazni pa so dobili samo mariborski dijaki

Deli na:
Mariborski župan Arsenovič: Protesti so bili v več krajih po Sloveniji, kazni pa so dobili samo mariborski dijaki

Saša Arsenovič - Foto: Bobo

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes izrekel javno podporo mariborskim dijakom, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi in zaradi tega prejeli globe in pozive na sodišče. Žalosten je, da je država izkoristila moč in nesorazmerno kaznovala tiste, ki morda ta čas preživljajo v najtežjih razmerah.

"Moja podpora velja šolarjem, dijakom in študentom. Maribor je drugo največje slovensko in hkrati univerzitetno mesto, v katerem je kritična misel vselej dobrodošla, saj te pomenijo spremembe, ki vedno generirajo razvoj," je dejal župan. Izrečeni ukrepi se mu zdijo bistveno pretirani ter pomenijo napačno sporočilo v družbi.

Kot je spomnil, so mladi že pet mesecev brez druženja in primernega izobraževanja. Prepričan je, da obstajajo tudi drugačni načini, kot so opozorila ali pogovori, vsekakor pa nekaj bolj državotvornega. Ni mu všeč politizacija teh stvari, saj gre za velike stiske otrok. Kot je spomnil, ima sam štiri, od tega dva šoloobvezna, zato ve, kako težko je to za družine.

Arsenovič vse še naprej poziva k spoštovanju vseh predpisov za zamejitev širjenja okužb. Kot je dodal, pa je potrebno pogledati širšo sliko in si priznati, da je zagotovo tudi marsikdo od starejših naredil marsikaj narobe, pa zaradi tega ni prejel položnice, čeprav bi si jo morda zaslužil bolj.

Mariborski župan se zaveda, da mladi razmišljajo in želijo opozoriti na svoje težave, ob tem pa je mnenja, da niso zagrešili nič takega, kar bi kogarkoli ogrožalo. "Protesti so bili v več krajih po Sloveniji, kazni pa so dobili samo mariborski dijaki. Slednje pozivam, naj vendarle zdržijo še nekaj časa, saj so razmere težke za vse," je še dodal Arsenovič.

Na izjavo Arsenoviča pa se je javno odzvala poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Kot je zapisala v odzivu, ki so ga poslali iz poslanske skupine LMŠ, se z javno podporo Arsenoviča dijakom sicer popolnoma strinja, a ne verjame v županovo iskrenost. Poslanka je namreč prepričana, da se župan spreneveda in gre pri tem zgolj za predstavo za javnost.

"Zakaj tako menim? Medtem ko naveza SDS in SMC politično čisti vodstvo Pošte Slovenije s sedežem v Mariboru in na vse možne položaje zaposluje svoje strankarske ljudi, so mariborski dijaki deležni represije državnih organov in celo poniževalnih in sramotnih izjav predstavnikov stranke SMC," je zapisala.


Divjak Mirnikova od stranke SMC zahteva opravičilo mariborskim dijakom za "poniževalne in sramotne izjave" ministrice Simone Kustec. Od ministrice pričakuje odstop, od Arsenoviča, ki je najvišje izvoljeni funkcionar stranke SMC v Mariboru, pa pričakuje, da obsodi dejanja stranke SMC in zahteva odstop ministrice. Prav tako pričakuje, da se kot župan, izvoljen na listi stranke SMC, opraviči dijakom in Mariborčanom za izjave in dejanja stranke SMC.

"Mariborčani ne bomo dovolili, da smo talci stranke SMC zaradi nekih 'višjih interesov', ki imajo svoje koristi vedno v Ljubljani," je še zapisala.

V sredo je tudi predsednik Borut Pahor izrazil željo, da bi našli primerno rešitev in - če je mogoče - našli pravno podlago za ustavitev postopka ter tako pokazali razumevanje za stiske mladih, hkrati pa ne bi zmanjšali pomena doslednega spoštovanja ukrepov.

Mariborsko zasebno zobozdravstveno podjetje VBO pa je sporočilo, da bo dijakom poravnalo kazni. Kot so zapisali, so mladi tisti, ki bodo nekega dne prevzeli mesto in vodili državo, in če kaj, potem si moramo želeti mladine, ki razmišlja kritično.

"Vsi smo bili nekoč mladi in po glavi so nam šle takšne in drugačne domislice. A nikoli nam ni bilo treba prositi oblasti, da nam omogoči normalen pouk, ker nam je bilo to samoumevno," so dodali v podjetju, kjer menijo, da zdaj ni čas za razkol med ljudmi, ampak je čas, ko moramo stopiti skupaj in iz teh norih časov priti čim močnejši.

K pomoči je pozval tudi mariborski humanitarec Boris Krabonja in njegovo društvo UPornik. Kot je zapisal na Facebooku, se že povezujejo z odvetniki, ki bodo pripravljeni zastopati dijake.

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom 9. februarja petim osebam poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.