Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski odbor SLS zaradi Kanglerjeve izključitve grozi s kolektivnim izstopom

Deli na:
Mariborski odbor SLS zaradi Kanglerjeve izključitve grozi s kolektivnim izstopom

Foto: Bobo

Mariborski župan Franc Kangler je danes izrazil presenečenje nad odločitvijo vodstva SLS, da ga izključijo iz stranke, o čemer naj bi bil obveščen iz medijev. Kot je dejal, ga preseneča, da je doslej delal v tako demokratični stranki, iz katere te lahko vodstvo izključi, ne da bi imel priložnost pojasniti svoja stališča. V mariborski SLS pa so Kanglerja podprli in grozijo, da bodo kolektivno izstopili iz stranke, če bo sklep o izključitvi ostal nespremenjen.

Predvideval je namreč, da bo na torkovi seji izvršilnega odbora lahko podal svoje stališče, a je bil ta sestanek odpovedan. Odločitev, ki je v skladu s statutom stranke, sicer sprejema, a dobiva tudi podporo iz vse Slovenije. Žal mu je, da so se v stranki tako odločili, saj meni, da bi morali slišati tudi njegov glas.

"Ne vam kakšna stranka je to, ki ti pusti odprta vrata in ti reče, da če boš dokazal nedolžnost, pa se lahko vrneš. Verjetno bom takrat imel zelo slab občutek, ko bom svojo nedolžnost dokazal na sodišču. Upam, da se mi bo takrat kdo iz vodstva stranke za to početje znal opravičil," je dejal Kangler, ki je prepričan, da je v vseh primerih nedolžen.

Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki ga je že konec preteklega tedna pozval k izstopu iz stranke, pa po njegovem dobro pozna razmere, in ve, kdaj ga je o vsem skupaj po elektronski pošti obvestil in zakaj. "On je tako reagiral, to spoštujem in bom tako tudi sprejel," je dejal Kangler.

S kolegi iz mestnega odbora SLS je ves čas na zvezi, danes naj bi se sestali, precej mogoče je po njegovem, da jih bo kar nekaj izstopilo iz stranke. Pogovarjal se je tudi z drugimi člani stranke iz Slovenije, ki mu izražajo podporo.

Ob tem se mariborski župan čudi, da mu Žerjav očita, da dela škodo stranki. Spomnil je na to, da je bila SLS v preteklosti vselej stranka z daleč največ državnimi svetniki. Danes ima le enega svetnika, ob njem in Petru Vrisku, ki so ga prav tako izgnali iz stranke. Zato bi se bilo po Kanglerjevih besedah dobro vprašati, zakaj je temu tako.

Kangler tudi ne verjame, da bo SDS izstopila iz mestne koalicije, saj da se je danes pogovarjal s predsednikom mestnega odbora Gregorjem Pivcem. Kot je dejal, je na njihovo zahtevo za ponedeljek že sklical koordinacijo koalicije, v preteklem tednu pa je že opravil tudi pogovor z DeSUS.


Sicer pa je župan še enkrat, tako kot že lani, pripravljen po zaupnico stopiti pred mestne svetnike. Za ponedeljek napovedna seja, na kateri naj bi govorili tudi o obtožbah protikorupcijske komisije zoper njega, bo verjetno preložena na december, saj nekateri zaradi napovedanih protestov ne želijo več delati pod takšnimi pogoji. Prepričan pa je, da ima v mestnem svetu še vedno enako podporo kot doslej, torej okoli 30 glasov.

V mariborski SLS zagrozili s kolektivnim odstopom, če bo sklep o Kanglerjevi izključitvi ostal

Mestni odbor SLS Maribor je sporočil, da je bil s sklepom vodstva stranke o izključitvi župana Franca Kanglerja iz SLS obveščen iz medijev. Kanglerju kot županu so izrekli polno podporo, vodstvo stranke povabili na sestanek v Maribor in napovedali, da bodo kolektivno izstopili iz stranke, če bo sklep o izključitvi ostal nespremenjen.

Na današnji seji so tako člani obravnavali zgolj četrtkovo sporočilo za javnost, saj obvestila od stranke niso prejeli niti po navadni niti po elektronski pošti, o vsem skupaj pa niso bili niti osebno obveščeni.

Kot je po seji sporočil predsednik mariborskega odbora Srečko Zorko, se s takšnim načinom komuniciranja ne strinjajo, prav tako ne s komuniciranjem s pomembnim članom SLS, kar Kangler po njihovem je. V zvezi s postopkom izključitve so v mestnem odboru mnenja, da vodstvo SLS ni upoštevalo in izpolnjevalo statuta stranke.

Vodstvo stranke so zato povabili na sestanek v Mariboru, in sicer v četrtek prihodnji teden, da jim predstavi svoje stališče. V kolikor bo njihov sklep o izključitvi ostal nespremenjen in dokončen oziroma bodo kljub vsemu zaobšli statut stranke, bodo člani mariborskega mestnega odbora kolektivno izstopili iz stranke.

Celjski župan in nekdanji predsednik SLS Bojan Šrot pa je za POP TV dejal, da je stranka sprejela sodbo pred organi, ki bi to sicer morali storiti. Prav tako izpostavlja, da se ni prvič zgodilo, da bi stranka pozivala k odstopu svoje ugledne člane - pri tem omenja Petra Vriska in Andreja Fabjana - in dodaja, da si ne bi želel česa podobnega doživeti na svoji koži.