cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec razkuril opozicijo: Če želi res dobro za Maribor, bo odstopil

Deli na:
Fištravec razkuril opozicijo: Če želi res dobro za Maribor, bo odstopil

Foto: Bobo

Včerajšnjo odločitev mariborskega župana Andreja Fištravca, da razpusti koalicijo, v mestni opoziciji razumejo le kot politični manever. "Vse, kar šteje, je le in izključno nepreklicni odstop župana Fištravca," je na primer izpostavil mestni svetnik Sašo Papp. Naj razmisli o odstopu, županu svetujejo tudi v SMC, SDS, LPR in NLS.

Vodja kluba samostojnih svetnikov Aktivni Maribor Sašo Papp, ki je pred letom dni skupaj s še tremi drugimi člani izstopil iz svetniške skupine Liste župana Andreja Fištravca in tako omajal moč koalicije v mestnem svetu, ocenjuje, da so izjave župana absurd. "Ravno on in njegova ekipa namreč vedno zavrne vse, kar ni njihovo. Zdaj, ko mu pri vsakem zamahu teče voda v grlo, bi pa sodeloval s svetniki le na programski ravni. To je popolnoma neresno in še ena izjava za v politične anale," je včeraj povedal za STA.

Po besedah Pappa je očitno, da ima Fištravec v svojih vrstah še večje težave, kot se je predvidevalo v zadnjem času. "Vse, kar šteje, je le in izključno nepreklicni odstop župana Fištravca. Če želi res dobro za Maribor, bo to tudi storil. Vse ostalo so le preigravanja in še zadnji zamahi pred politično utopitvijo Fištravca in njegove ekipe," je opozoril.

V prav tako opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) ocenjujejo včerajšnjo potezo župana za "slepilni manever in norčevanje iz volivcev z namenom, da postane njegovo delovanje in delovanje javnih podjetij popolnoma brez nadzora", je za STA povedala mestna svetnica omenjene stranke Lidija Divjak Mirnik.

Tudi ona je pozvala župana k takojšnjemu odstopu. "V LPR bomo vsem svetniškim skupinam predlagali takojšnjo razpustitev mestnega sveta in nove volitve, ki bodo omogočile nadzor nad porabo javnega denarja," je dodala. Sami imajo sicer v mestnem svetu le dva sedeža, zato bodo potrebovali pomoč številnih svetniških kolegov.

V Fištravčevi svetniški skupini županovo odločitev razumejo. "Vsi, ki smo aktivni udeleženci v mestni politiki, kot tudi tisti, ki jo redno spremljajo, vemo, da je delitev na 'vaše in naše' predstavljala krč. Ta krč je sedaj župan s svojo odločitvijo sprostil in presekal gordijski vozel," je za STA povedal vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko.

Prepričan je, da bo že na naslednji seji mestnega sveta boljše vzdušje. Po ocenah Pelka "se bo zdaj bolj evidentno videlo, katere svetniške skupine in svetniki so konstruktivni in kdo bo destruktiven, populističen in politikantski".

V SMC, ki je druga najmočnejša sila v mestnem svetu, takoj za Fištravčevo listo, so takšno odločitev župana pričakovali. "Razmere v mestu so takšne, da Maribor nujno potrebuje suvereno ekipo z močno podporo v mestnem svetu. Vsak dan, ko mesto vodijo tisti, ki tega ne zmorejo, je za Maribor izgubljen dan," je za STA povedal mestni svetnik SMC Andrej Špenga.

Od župana pričakuje pojasnila in predstavitev nadaljnje vizije vodenja mesta, zatem pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih. "Županu predlagamo, da razmisli o svojem odstopu," je dodal.

Predstavniki Nove ljudske stranke Slovenije (NLS), stranke nekdanjega župana Franca Kanglerja, izpostavljajo, da Fištravec "pelje igro, s katero se več skoraj nihče izmed mestnih svetnikov ne more strinjati". Ravnanje župana kaže tudi na njegovo nekredibilnost in nesposobnost, saj vedno išče krivca drugje in ne pri sebi in svojih najtesnejših sodelavcih. Prav bi bilo, da bi odstopil, saj je več kot očitno, da ni sposoben vodenja," so sporočili.

Po ocenah mestnega svetnika SDS Renata Škerbinca gre za še eno izmed vrste politikantskih potez mariborskega župana, ki jih mesto, ki je na finančnem in moralnem dnu, ne potrebuje. "S takšnim nadaljevanjem vodenja občine do konca mandata je bankrot mariborske občine neizbežen. Edina rešitev za Maribor je takojšen odstop župana Fištravca in razpustitev mestnega sveta ter predčasne volitve," je prepričan.

V dosedanji koalicijski partnerici DeSUS bodo najnovejšo potezo Fištravca komentirali v četrtek po seji mestnega odbora stranke.

Po vedno glasnejših kritikah iz koalicijskih vrst na račun dela župana in njegove ekipe je Fištravec včeraj sprejel odločitev, da razpusti koalicijo. S tem bi, kot je dejal, rad končal deljenje mestnih svetnikov na koalicijo in opozicijo ter tako vzpostavil pogoje za lažje sprejemanje odločitev v mestnem svetu.