evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maribor: Aktivist zasedel sedež občine

Deli na:
Maribor: Aktivist zasedel sedež občine

Foto: Bobo

Aktivist Sanjin Jašar, znan kot član protestniške Skupine 29. oktober, je danes v znak protesta proti članom mariborskega mestnega sveta, ki še vedno vztrajajo na svojih položajih, začel z zasedbo sedeža mariborske občine. Pridružilo se mu je še nekaj somišljenikov, prišla pa je tudi policija in Jašarja za nekaj ur pridržala.

Jašar se je s plakatom s fotografijami mestnih svetnikov in napisom "Gotovi so!" namestil v pritličju občinske stavbe v delu, kjer je upravna enota. Kot je povedal ob prvem prihodu policistov, bo na hodniku ostal do konca uradnih ur občine in se vrnil naslednji dan. "S tem svojim dejanjem opozarjam na nepravilnosti, ki se dogajajo na občini, in bom opozarjal, dokler mestni svet ne odstopi," je dejal.

Policisti so mu po zakonu o prekrških zoper javni red in mir izdali dva plačilna naloga, kasneje pa so ga tudi pridržali. Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bartolo Lampret, so se za pridržanje odločili, ker drugače ni bilo mogoče vzpostaviti javnega reda. Nekaj pred 15. uro so aktivista ponovno izpustili na prostost, saj naj bi prenehali razlogi za pridržanje.

Upravna enota je ob ponedeljkih odprta do 15. ure. V skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru se človeka, ki se brez razlogov ali po njihovem preteku zadržuje v prostorih državnega organa ali prostorih samoupravne lokalne skupnosti in jih na opozorilo pristojnih oseb ne zapusti, kaznuje z globo ter se ga iz teh prostorov odstrani.


Na Mestni občini Maribor dogodka ne komentirajo. Podporniki aktivista pa so prek družbenega omrežja Facebook pozvali k protestu danes popoldne pred sedežem občine.

Prejšnji protesti v Mariboru s prepoznavnim geslom "Gotof je" so bili osredotočeni na pozive k odstopu župana Franca Kanglerja. Ti so bili uslišani, saj je župan 31. decembra odstopil z županskega položaja. Zdaj protestniki zahtevajo, da odstopijo še mestni svetniki, saj naj bi bili ti soodgovorni za sporno početje v času Kanglerjevega vodenja mesta. Doslej je odstopilo deset od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev tega organa pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.

Protestniki, organizirani prek družbenega omrežja Facebook, so poleg shodov pred občino pred dvema tednoma začeli še z obiski mestnih svetnikov na njihovih domovih. S temi naj bi nadaljevali tudi danes, ko naj bi med drugim obiskali mestnega svetnika SNS Folka Puconjo, ki je doslej edini napovedal kandidaturo za župana na nadomestnih volitvah 17. marca. A so zaradi incidenta z Jašarjem današnje obiske odpovedali.

Skupina 29. Oktober se je oblikovala konec septembra lani. Med drugim je organizirala prvi protivladni protest v Sloveniji, ki je bil v Mariboru 29. oktobra lani. Predstavniki skupine so prejšnji teden na vrhovno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper predsednika vlade Janeza Janšo zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije, pripravljali pa naj bi tudi ovadbo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića.