mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Tanja Ribič Odkrito.si

BRRRRR, TO počne Tanja Ribič?!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Magazin

Na praškem gradu krstili potomko najstarejše trte na svetu

Deli na:
Na praškem gradu krstili potomko najstarejše trte na svetu

Foto: Wikimedia

Predsednik republike Borut Pahor in češki predsednik Miloš Zeman sta včeraj v Pragi ob spremstvu mariborskega župana Andreja Fištravca ter skrbnika mariborske trte Stanislava Kocutarja na praških Hradčanih svečano predala novo posajeno potomko najstarejše mariborske trte (foto), so sporočili z mariborske občine.

Potomka najstarejše trte na svetu je posajena na južnih, Plečnikovih vrtovih praškega gradu ob doprsnem kipu, posvečenemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku, ki je na praškem gradu pustil močan vtis.

Mariborska trta na Hradčanih torej stoji na simbolno pomembnem mestu, ki je tudi izjemno turistično obiskano. Prago namreč vsako leto obišče okoli pet milijonov turistov iz vsega sveta. Na mariborsko trto bo opozorila tudi plošča, na kateri so ključni podatki o trti v slovenskem, češkem in angleškem jeziku.

Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Loading...