zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Majhenič: S kaznivimi dejanji banke oškodovane za 783 milijonov evrov

Deli na:
Majhenič: S kaznivimi dejanji banke oškodovane za 783 milijonov evrov

Foto: Bobo

Kriminalistična policija je do konca februarja na področju oškodovanja bank - največ v državni lasti - zaznala 230 sumov kaznivih dejanj, katerih skupna ocenjena škoda znaša okoli 783 milijonov evrov. Zaključili so jih 140, od tega so za 98 kaznivih dejanj podali kazenske ovadbe zaradi različnih kaznivih dejanj, pravi direktor NPU Darko Majhenič.

"Na podlagi podanih kazenskih ovadb so bile banke oškodovane za približno 283 milijonov evrov. Trenutno se obravnava 90 sumov kaznivih dejanj, ocenjena škoda teh primerov pa je okoli 315 milijonov evrov," je v pogovoru za glasilo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Glas gospodarstva povedal Majhenič in dodal, da največ tovrstnih zadev obravnava in zaključi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Glede predkazenskih postopkov je dejal, da je več preiskav sumov kaznivih dejanj zaključenih. Specializirano državno tožilstvo je podalo več obtožnih aktov, dve zadevi pa sta že na sodišču, je povedal. Gre za primera odobritve kredita vodji kabineta nekdanjega premierja Boruta Pahorja Simoni Dimic in dokapitalizacije Probanke.

Ob tem je prvi mož NPU opozoril, da v primeru bančne luknje samo vrh piramide predstavlja sume kaznivih dejanj. "Vsa ostala dejanja pa so posledica nekih okoliščin iz tistega obdobja, na katera na smemo gledati iz današnje perspektive. Nekatere posledice so odraz gospodarske krize, napačnih poslovnih odločitev, ki niso nujno kazniva, saj so bili določeni krediti dani s pravim namenom - financirati projekte. Problematična pa so posojila, ki so povezana s kreditiranjem finančnih holdingov, prek katerih so se izvajali menedžerski prevzemi, s čimer se ukvarjamo zdaj," je povedal.

Policija je lani obravnavala nekaj več kot 12.500 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. "Padec je 25-odstoten zaradi manj podanih ovadb za kazniva dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, poneverb in uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva idr.," je ponazoril Majhenič. Poleg tega je policija leta 2014 končala več obširnejših kriminalističnih preiskav in "uspešno preiskala več kaznivih dejanj", zato so lani zaznali njihov upad.

"Tudi skupna škoda gospodarskih kaznivih dejanj je bila lani manjša, in sicer znaša 362 milijonov evrov. Državnemu tožilstvu so bile podane kazenske ovadbe za 3623 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, ki jih je policija obravnavala že v prejšnjih letih, za ocenjeno povzročeno škodo 767 milijonov evrov," je navedel prvi mož NPU.

Glede finančnih preiskav je dejal, da jih je policija lani opravila v 301 zadevi, v katerih je preverjala za 143 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

S kazensko ovadbo so na NPU zaključili 76 primerov sumov kaznivih dejanj, katerih protipravno pridobljena premoženjska korist znaša 130 milijonov evrov. V 38 primerih utemeljenosti suma niso mogli dokazati. "Mislim, da je tožilec v dveh primerih tudi na podlagi kvalitetne kazenske ovadbe vložil neposredno obtožbo in z obtoženimi uspešno sklenil dogovor o priznanju krivde," je pojasnil Majhenič.