Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mahnič: Slovenska vojska je danes le še na papirju, ministrica Katičeva naj odstopi

Deli na:
Mahnič: Slovenska vojska je danes le še na papirju, ministrica Katičeva naj odstopi

Foto: Bobo

Poslanci SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi govorili o stanju v Slovenski vojski (SV). "SV je danes le še na papirju. Za to je odgovorna ministrica za obrambo Andreja Katič, ki naj odstopi," je danes dejal Žan Mahnič iz SDS.

V SDS in NSi predlagajo DZ, naj od predsednika republike in vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil Boruta Pahorja zahteva mnenje o stanju pripravljenosti SV, je na današnji novinarski konferenci povedal Mahnič.

DZ naj tudi priporoči vladi, da SV izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Poleg tega menijo, da bi morala vlada izvesti reformo SV, po kateri bi ta imela poklicno stalno sestavo in hibridno rezervno sestavo, sestavljeno iz prostovoljne pogodbene rezerve in selektivne vojaške obveznosti. Pripadnicam in pripadnikom SV pa naj se plača interventno zviša za 30 odstotkov, predlagajo podpisniki zahteve za izredno sejo.

Ministrica je odgovorna za zagotavljanje financ, opreme in kadra, a stanje je na vseh treh področjih "katastrofalno", je dejal Mahnič. "Krivdo ima izključno SD, ki ta resor načrtno uničuje, in predsednik vlade Miro Cerar, ki Katičevo ni pozval k odstopu," je poudaril.

Dejansko število vojakov se zmanjšuje in jih je bilo leta 2016 že manj kot 7000, so navedli vlagatelji zahteve za izredno sejo DZ. Oprema vojakov je neprimerna, kadrovanje v njej pa poteka na podlagi političnih in ne strokovnih meril, so dodali.



Mediji so v torek poročali, da bi morala Slovenija do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih, a so se na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden slabo izkazali.

V SV so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetila. Kot so danes pojasnili v SV, je morala minuli teden svojo pripravljenost pokazati tudi na ocenjevanju po natančnih in zahtevnih standardih Nata Creval, ki pripravljenost za bojno delovanje odraža na petih področjih: priprav in načrtovanja, delovanja, logistične podpore, komunikacije in informatike ter administracije.

Za vsako področje je enota lahko ocenjena z ocenami od 1 do 5, vsaj trije elementi pa morajo biti ocenjeni vsaj z oceno 3, da bi skupna ocena lahko pomenila, da je enota pripravljena na bojno delovanje. Slovenska bojna bataljonska skupina je dobila oceno 3 zgolj na enem področju, ostala so bila ocenjena z oceno 2. Tako je bila skupna ocena "nepripravljena za bojno delovanje kot bojna skupina". Oceno, ki je sestavljena iz odgovorov na 1600 vprašanj, je sestavila skupina ocenjevalcev, ki jo je vodila slovenska brigadirka, v skupini pa je bil tudi predstavnik Nata.

Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine SV po Natovih standardih je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so danes za STA sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Sicer pa bo ministrica za obrambo Andreja Katič predsednika celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.