pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mahnič: Slovenija je tarča ruskega hibridnega vojskovanja, predvsem proruske propagande

Deli na:
Mahnič: Slovenija je tarča ruskega hibridnega vojskovanja, predvsem proruske propagande

Foto: Bobo

Člani odbora DZ za obrambo so danes za zaprtimi vrati spregovorili o nekonvencionalnih oblikah vojskovanja. Predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) je v izjavi za medije poudaril, da je po današnji seji razvidno, da je Slovenija tarča ruskega hibridnega vojskovanja, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

Hibridno vojskovanje se pod različnimi imeni pojavlja že dlje časa. "Gre za neko nekonvencionalno bojevanje, ki vključuje tako ekonomsko, kibernetsko, kot tudi propagandno bojevanje," je po seji povedal Mahnič.

Ob tem je dodal, da je po današnji seji razvidno, da je Slovenija tarča ruskega hibridnega vojskovanja, pri čemer pa je mogoče zaznati, da je Slovenija tarča predvsem s strani ruske propagande. V medijih je zaslediti veliko proruskih in protiameriških stališč predvsem v kontekstu krize v Siriji in Iraku in krize v Ukrajini. Na seji odbora so po njegovih besedah dobili potrditev, da so pri tem aktivne ruske obveščevalne službe in da naslavljajo tudi nekatere slovenske novinarje, ki jim ob tem pomagajo.

Pred obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji je po predvidevanjih Mahniča mogoče pričakovati, da se bo na tržišču pojavil nek nov spletni medij, na katerem bodo objavljene večinoma ruske novice v slovenskem jeziku. Tudi te bodo služile predvsem propagandi in vnašanju proruskih stališč v slovenski medijski prostor, so Mahničeve besede povzeli v SDS.

Na seji je bilo po besedah poslanca SDS tudi rečeno, da Rusija v zadnjem času stoji za ustanavljanjem protifašističnih gibanj z namenom destabilizacije EU in Zveze Nato, kar pa je tudi eden od modelov hibridnega vojskovanja.

Člani odbora za obrambo so ob tem s sklepom med drugim priporočili vladi, naj na podlagi spremenjenih varnostnih okoliščin v EU in njeni soseščini pripravijo oceno varnostnega tveganja v Sloveniji z vidika konvencionalnega in nekonvencionalnega vojskovanja.