pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mahinacije pohlepnežev slabijo državno premoženje

Deli na:

Propad Poteze, tretjega največjega delničarja NLB, je ogrozil banko, katere največji posamični lastnik je država. Ob NLB je bila mreža holdinga Poteza solastnica v še nekaterih velikih podjetjih s pomembnim državnim deležem: Telekom, Zavarovalnica Triglav, Sava Re. Polom omrežja je oslabil tudi državno premoženje.

Propad Poteze, tretjega največjega delničarja NLB, je ogrozil banko, katere največji posamični lastnik je država. Ob NLB je bila mreža holdinga Poteza solastnica v še nekaterih velikih podjetjih s pomembnim državnim deležem: Telekom, Zavarovalnica Triglav, Sava Re. Polom omrežja je oslabil tudi državno premoženje.

Nova zgodba o tem, kako se lahko zapravljajo sredstva velikih podjetij s pomembnim državnim deležem. NLB in Sava Re ter v manjši meri Telekom in zavarovalnica Triglav so bili vpeti v mrežo holdinga Poteza skupina (danes v prisilni poravnavi) in njegovega hčerinskega podjetja Poteza naložbe, d. o. o. (danes v stečaju). Ljubljanska banka in pozavarovalnica sta bili zaradi propada obeh Potez lani prisiljeni k slabitvi premoženja.

Treba je še omeniti, da je bil pred kratkim likvidiran nizozemski sklad s tveganim kapitalom Poteza Innovation and Growth Fund B.V. Med pomembnejšimi vlagatelji so menda državni Kad, Banka Celje in Abanka ter (že spet) NLB in Pozavarovalnica Sava: ob likvidaciji tvegajo izgubo svojega vložka. Težko je najti odgovor na vprašanje, zakaj so tako pomembne slovenske gospodarske realnosti navalile na rizični sklad. K temu lahko še dodamo, da je težko prezreti povezave, ki jih je Poteza skupina (v njen okvir gre uvrstiti tudi rizični nizozemski sklad) vzpostavila v času, ko je bila še čila in zdrava. Danes, ko se Potezi igra pogrebna koračnica, pa se morajo z negativnimi posledicami  spopadati pri NLB in pri pozavarovalnici Sava.

Zaradi tveganega podjetja slabitve v gospodarskih velikanih

Holding Poteza skupina, ki sta ga do propada vodila Branko Drobnak in Drago Simčič, je danes v breznu, iz katerega se najverjetneje ne bo več pobral. V teku je namreč postopek prisilne poravnave, vse bližji in bolj neizogiben se zdi tudi stečaj. Nekoč pa je Poteza skupina mešala štrene v številnih pomembnih gospodarskih realnostih. Še v lanskih bilancah, ko je bil proti družbi uveden stečajni postopek, je bila hčerinska družba Poteza naložbe med pomembnejšimi delničarji v že omenjenih podjetjih.

Izstopata predvsem njena pomembna deleža v Novi ljubljanski banki in v pozavarovalnici Sava. V največji slovenski banki je bila Poteza celo tretji največji lastnik: za državo s 33,10-odstotnim deležem (poleg tega so delničarji NLB še različni državni skladi in državna podjetja) in belgijskim KBC bank s 30,57 odstotka se je na tretje mesto uvrstila Poteza naložbe s 5,80 odstotka lastništva oziroma 516.560 delnicami. V pozavarovalnici Sava je bila Poteza naložbe prav tako tretji največji delničar s 5 odstotki kapitala oziroma 468.125 delnicami.

VEČ V TISKANI IZDAJI