kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Madžarski zunanji minister Szijjarto postal častni občan svetovne prestolnice bograča - Lendave

Deli na:
Madžarski zunanji minister Szijjarto postal častni občan svetovne prestolnice bograča - Lendave

Obisk Szijjarta v Lendavi. - Foto: Jože Gabor

Madžarskemu zunanjemu ministru Petru Szijjartu so včeraj v Lendavi podelili naziv častnega občana. Kot je utemeljil župan Janez Magyar, so številne madžarske spodbude za lendavsko gospodarstvo povezane z njegovim imenom. Szijjarto je danes med drugim položil tudi temeljni kamen za lendavsko nogometno akademijo.

Ob podelitvi je Szijjarto med drugim povedal, da je za nami težko obdobje epidemije novega koronavirusa, ki je pokazalo, kako zelo smo odvisni drug od drugega.

"Razmere so potrdile pravilnost dveh smernic madžarske zunanje politike. Na prvem mestu so dobrososedski odnosi, na drugem pa stalna krepitev zamejskih madžarskih skupnosti. V tej današnji Evropi si ta dva cilja ne nasprotujeta, nasprotno, sta usklajena, harmonizirana," je poudaril Szijarto.

Odnosi med Slovenijo in Madžarsko po njegovih besedah temeljijo na iskrenem spoštovanju in iskrenem prijateljstvu, pri teh odnosih pa ima zelo pomembno vlogo pomurska madžarska narodna skupnost.


"Zelo dobro se zavedamo, da boljše kot gre našim sosedom, boljše gre tudi nam. Zato lahko Lendava in okolica tudi v prihodnje računata na pozornost madžarskih ljudi in podporo madžarske vlade. Začete naložbe bomo končali," je dejal minister. Dodal je, da od župana in drugih pričakujejo nove razvojne ideje in pobude.

Magyar je ob podelitvi predstavil dosežke in načrte lendavske občine in se med drugim zahvalil za zaščitne maske in cepivo, ki jih je Madžarska podarila Sloveniji.

"Vse spodbude iz Madžarske za gospodarske, kmetijske in turistične naložbe, ki omogočajo okrevanje gospodarstva in ohranjanje delovnih mest ter razvoj podjetništva, so povezane z imenom ministra in tega se bomo s hvaležnostjo spominjali, je dejal med drugim Magyar in se Madžarski zahvali tudi za pomoč pri obnovi lendavskih zgodovinskih stavb.

Szijjarto se je sestal tudi s predsednikom narodne skupnosti Ferencem Horvathom in voditelji skupnosti ter soboškim škofom Petrom Štumpfom. Vpisal se je tudi v častno knjigo Lendave - svetovne prestolnice bograča.