profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Madžarski tednik o domnevni navezi Marko Bošnjak – Aleksander Čeferin – Viktor Orban

Deli na:
Madžarski tednik o domnevni navezi Marko Bošnjak – Aleksander Čeferin – Viktor Orban

Aleksander Čeferin, Viktor Orban in šef madžarske nogometne zveze Sandor Csanyi. - Foto: Reuters

Madžarski politični tednik Magyar Hang je nedavno objavil članek o morebitni navezi med madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom Evropske nogometne zveze Uefa Aleksandrom Čeferinom. Žrtev tega naj bi bila madžarska opozicijska stranka Jobbik, o katere pritožbi je nedavno na ESČP odločal Marko Bošnjak, dolgoletni odvetnik v odvetniški družbi Čeferin.

V zadevo, s katero povezujejo Čeferina, je vpleten slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Marko Bošnjak. Pred nastopom funkcije sodnika na ESČP leta 2016 je bil Bošnjak sedem zaposlen pri odvetniški družbi Čeferin.

Kakšno vlogo je odigral zdaj? Pri madžarski opozicijski stranki Jobbik so ogorčeni, saj je bil ravno Bošnjak tisti sodnik na ESČP, ki je pred kratkim kot nedopustno zavrgel pritožbo stranke Jobbik zoper odločitev madžarskega računskega sodišča, ki je to stranko v letih 2018 in 2019 kaznovalo z globama v skupni višini skoraj tri milijone evrov.

Madžarsko računsko sodišče je prvo globo opozicijskemu Jobbiku odredilo leta 2018 tik pred tamkajšnjimi parlamentarnimi volitvami. Stranko so oglobili, ker je pri volilni kampanji uporabljala jumbo plakate, katere naj bi ji pod tržno ceno dal na voljo Lajos Simicska, eden redkih madžarskih oligarhov, ki s premierjem Orbanom ni v dobrih odnosih. Prej sta bila prijatelja, zdaj menda sovražnika.

Globa zoper Jobbik je bila drastična: 660 milijonov forintov oziroma 1,9 mio evrov. A to še ni bilo vse. Lani je madžarsko računsko sodišče stranko oglobilo z zneskom 272 milijonov forintov, kar je 779 tisoč evrov, češ da je bila deležna nezakonitega financiranja.


Jobbik se je najprej neuspešno pritoževal v okviru madžarskega sodstva, kasneje so skušali odločitev računskega sodišča izpodbiti na ESČP. Toda sodnik iz Slovenije Bošnjak je njihovo pritožbo zdaj zavrgel, češ da še niso izkoristili vseh pravnih sredstev znotraj madžarskega sodstva. Tako je menda celo ogrožen strankin obstoj.

Pri tedniku Magyar Hang opozarjajo na povezavo Bošnjaka s Čeferinom (Bošnjakova dolgoletna zaposlitev v odvetniški pisarni od Čeferinov), slednji je namreč kot predsednik Uefe v zelo dobrih odnosih (tudi) z Viktorjem Orbanom. Pri njem je bil lani na obisku kar dvakrat. Orban velja za velikega navdušenca za nogomet, ki ga pod geslom domoljubja uporablja tudi za svojo politično korist.

Ob prvem lanskem obisku si je Čeferin z njim ogledal finale ženske Lige prvakov v Budimpešti. Sedel je skupaj z Orbanom in »njegovim« oligarhom Sandorjem Csanyijem, predsednikom madžarskega nogometne zveze in podpredsednikom Eefe. Csanyi je milijarder, predsednik uprave madžarske bančne skupine OTP. Slednja je lani kupila SKB banko. Ob drugem lanskem obisku naše vzhodne sosede pa si je Čeferin z Orbanom ogledal prvo tekmo (Madžarska  proti Urugvaju) na veličastnem novem stadionu Puskas Arena v Budimpesti.

Vprašanje je, ali je prijateljstvo med Čeferinom in Orbanom dejansko kakorkoli vplivalo na odločitev Bošnjaka na ESČP. Čeferinu najbrž ni všeč politika madžarskega avtokrata, toda denar ne smrdi, mar ne. Ko smo že pri avtokraciji. Veste, kdo je predsednik računskega sodišča na Madžarskem, ki je tako drastično sankcioniralo opozicijsko stranko Jobbik? Nekdanji politik Orbanove vladajoče stranke Fidesz! Toliko o neodvisnosti te institucije.

Sicer pa je podobno ravnala tudi nekdaj v Sloveniji vladajoča LDS. Za predsednika računskega sodišča so si postavili Igorja Šoltesa iz te stranke. Tako je LDS lahko z javnim denarjem počela praktično vse. Enako kot zdaj lahko počne Fidesz pri naših sosedih.