Revija Reporter
Slovenija

Lukšič: Še ena Janševa vlada ima možnost samo ob samopašnosti, razpuščenosti ali pretirani samozaverovanosti levice

Igor Lukšič
1 5.748

23. mar. 2022 6:00

Deli na:

Igor Lukšič

Primož Lavre

"Dober mesec dni pred volitvami se kaže, da bo relativni zmagovalec volitev stranka SDS, ki pod določenimi pogoji lahko tudi sestavi novo vlado," meni Igor Lukšič, politolog in predavatelj na FDV.

V parlament se morajo uvrstiti tri stranke iz okrožja SDS in dobiti v povprečju po sedem odstotkov glasov, hkrati pa mora izpasti iz parlamenta vsaj ena stranka iz vrst četverčka. SDS ima najbolj stabilno podporo, ki ji v primeru, da se na volitvah poveča, zmanjša možnost za sestavo vlade.

Vedeti je treba, da je razmerje med levim in desnim volilnim telesom izmerjeno na vseh parlamentarnih volitvah in na predsedniških volitvah nekako med 45 odstotkov proti 55 odstotkov v korist levice. Zato si desni del na vse kriplje prizadeva, da bi vsaj eno od strank iz svoje orbite usposobil za pobiranje glasov na neorientiranem delu (leve) sredine.

Da je to možno, se je pokazalo leta 1990 s stranko Zelenih, ki je omogočila desno vlado Demosa in z Listo Gregorja Viranta leta 2011, ki je omogočila sestavo druge Janševe vlade. Prvo Janševo vlado pa je omogočila razdrobljenost levih strank, ki so ostale pod pragom vstopa v parlament leta 2004.

Za levi del je zato najbolj pomembno, da se glasovi ne razpršijo po številni ponudbi list in strank in da se tako vsi ali večina glasov pretvori tudi v poslanske sedeže. Zato je leva kampanja tako zelo ostra do vseh provladnih simpatij, kaj šele sodelovanj v vladi. Torej ima desna vlada možnost samo ob samopašnosti, razpuščenosti ali pretirani samozaverovanosti levega pola.

*V tiskani izdaji Reporterja nam je tiskarski škrati požrl zadnji del volilnih napovedi Antona Tomažiča in Igorja Lukšiča, zato ju v celoti objavljamo na spletu: prvo že včeraj, danes pa objavljamo še Lukšičevo.