sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Luj Šprohar: Spomenka Hribar naj raje pripoveduje pravljice vnukom

Deli na:
Luj Šprohar: Spomenka Hribar naj raje pripoveduje pravljice vnukom

Foto: Bobo

Članek Spomenke Hribar  ne prispeva k spravi in miru, ki ju oznanja že leta, se je dr. Luj Šprohar odzval na v Delu objavljen članek Hribarjeve "Z domobransko prisego proti rdeči zvezdi". Delo Šproharjevega odziva ni želelo objaviti, zato ga objavljamo na naši spletni strani.

Zadnja leta smo dobili vtis, da se je glavni del polemik okoli zgodovinskih dogodkov naše medvojne preteklosti že polegel.
 
Morda smo dobili občutek, da se je stara generacija nekako pomirila s stvarnostjo v kolikor že ni pomrla.
Sem ter tja še kakšna proslava in peripetije okoli nje, pa kakšno romanje z nekaj antikomunistične navlake in smo nekako shajali.

Potem pa se oglasi Spomenka Hribar, z velikim pamfletom dolgim nekaj strani. Na novo obudi vso kalvarijo po dolgem in počez.

Njen članek ne prispeva k spravi in miru, ki ju oznanja že leta. Njen spis me je razočaral. Ne morem verjeti, da nekateri ljudje ne  morejo živeti brez travm, kot da jim le ter krojijo življenje in zavest.

Kot da so te najvažnejše kar nas obdaja, za tisto kar živimo in kar je končni smisel. Pa se mi postavi vprašanje"komu je njen spis namenjen?"

Moji starši so mrtvi. Sam sem prebral in slišal, kar sem lahko in skušam doumeti, da je bil to usoden čas za naš narod s katerim se je treba sprijazniti in živeti. Z vsem dobrim in zlim.

Mojih otrok tovrstna premlevanja in mlatenja že davno prežvečenih stvari ne zanimajo. Težko bi jim sploh dopovedal, da je to pomemben del naše zgodovine,  saj živijo v popolnoma drugačnem času in razmerah.  Zato se spet in spet poraja vprašanje za koga gospa  Spmenka to piše, komu je to namenjeno?

Ne verjamem v teorije zarote, da je to naročeno, da kdo stoji za tem in ne vem še kaj. Zdi se mi, da gre za preprosto samopromocijo ljudi, ki se boje, da jih bomo pozabili in zato žanjejo vedno eno in isto naprej, do bridkega konca in še dlje. Sedaj se bodo oglasili še drugi, ki bodo polemizirali in spet ne bo ne konca ne kraja.

Ne morem si kaj, da ne bi pomislil na neodgovorno politiko časopisa Delo, ki sploh objavi tako načelno sporen tekst, saj se najbrž zavedajo posledic, ki niso v korist sploh nikomur,  razen tekočemu računu gospe Spomenke. Želim, da bi  bog  dal Spomenki  ljubega zdravja in miru na stara leta, ko bi bilo bolje, če bi pripovedovala pravljice vnukom.

dr. Luj Šprohar, Ljubljana