Kris Jenner Svet24.si

Zvezda resničnostnega šova spregovorila o raku

eugenie bouchard Svet24.si

Foto: Genie se v bikiniju loteva opravil na vrtu

klemen bostjancic Necenzurirano

Kdo pri Boštjančiču želi pred javnostjo skriti...

jansa morawiecki orban fb Reporter.si

Orban in njegov vazal Janša z dolgim nosom domov ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Ana Praznik Njena.si

Ne nasedajte lažnim novicam o Ani Praznik

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Slovenija

Lucijo Šikovec Ušaj je Janša nadrl, Kučan pa jo je žalil in bil do nje nesramen (INTERVJU)

Deli na:
Lucijo Šikovec Ušaj je Janša nadrl, Kučan pa jo je žalil in bil do nje nesramen (INTERVJU)

Lucija Šikovec Ušaj: danes se s politiko ne ukvarja več. - Foto: Primož Lavre

Žena, mama, ljubiteljica živali in gora ter ena najbolj znanih slovenskih odvetnic je Lucija Šikovec Ušaj. Širša javnost je pred leti nanjo postala pozorna zaradi njenega političnega udejstvovanja, a se je politiki medtem že odpovedala. S čim se danes ukvarja?

Kaj počnete, odkar se ne spogledujete več z aktivno politiko? S čim ste zapolnili čas, ki ste ga prej posvečali politiki?

Za politiko v resnici nisem porabila ravno veliko časa, tako da niti sedaj tega nimam v obilju. Še vedno je odvetništvo tisto, ki me zaposluje večino dneva ne glede na konce tednov. In seveda moj pes, ki mu sedaj, ko se je postaral, vračam čim več v zahvalo za vse lepe trenutke, ki sem jih imela z njim.

Zame desnica ni antisemitska ali proruska stranka, ampak stranka, ki temelji na vrednotah in tradiciji evropske civilizacije.

Spremljate aktualno dogajanje?

Spremljam politiko toliko, kot je potrebno za normalno življenje. Tako da me ne preseneti kakšna stavka ali visoka cena goriva pri praznem avtomobilskem rezervoarju.

Vidite priložnost za nove stranke na desni?

Za novo stranko na desni je veliko prostora in predvsem je za to že skrajni čas. Zame desnica ni antisemitska ali proruska stranka, ampak stranka, ki temelji na vrednotah in tradiciji evropske civilizacije. Zame je desna stranka tista, ki razume kulturo v Parizu, Firencah, Pragi ali Ljubljani. Ki bi se počutila doma povsod v Evropi, ki bi spoštovala bogastvo raznolikosti evropskih narodov, razumela in  želela ohraniti  vse, kar nas  dela Evropejce.

Foto: Primož Lavre - Lucija Šikovec Ušaj v času svoje kratkotrajne politične epizode z Bernardom Brščičem.

Pred leti ste razkrili, da vas je nekoč nadrl Janez Janša? Se je od takrat na vas zadiral še kak politik?

Poleg Janeza Janše je bil do mene še bistveno bolj žaljiv in nesramen v nekem intervjuju na neki vaški televizijski postaji Milan Kučan. To me lahko  danes, ko je to za mano, zelo pomirja. Če pade po tebi z obeh strani, veš, da si pokončen!

Imate še kaj stikov z ljudmi iz SDS?

Z ljudmi se sicer družim ne glede na njihovo politično pripadnost. Nekaj jih je brez dvoma tudi iz SDS, poznam pa tudi celo prizadevnega člana Levice, ki je bil zame prijetno presenečenje. Skratka, ljudi opredeljuje več lastnosti, politično prepričanje je samo ena izmed njih. Če so razgledani in strpni, so prijetni sogovorniki, pa četudi so simpatizerji druge politične opcije. Pogovor je tako lahko še bolj zanimiv in zabaven, ne sme pa biti nestrpen in žaljiv.

Poleg Janeza Janše je bil do mene še bistveno bolj žaljiv in nesramen v nekem intervjuju na neki vaški televizijski postaji Milan Kučan.

V odvetniški praksi ste se ukvarjali tudi z manj bleščečimi platmi slovenskega zdravstva – daste v konfliktu med Fidesom in vlado prav eni ali drugi strani?

Kar se tiče stavke Fidesa in vlade, nisem na strani nikogar.  Gre za bitko  petelinov na hrbtih pacientov. Ne morem se obnašati navijaško, ker se mi zdi, da smo pacienti žrtve tako vlade kot Fidesa. Pacienti smo dejansko žrtve že  vse od epidemije kovida dalje.

Katere medije najpogosteje spremljate?

Sedaj redno berem samo Reporter, naročena sem še na sobotno Delo, izjemno žal mi je pa za Financami. Časopis je zame le, če je  tiskan na papirju. S težkim srcem sem se Financam odpovedala.

Vas kdaj mika napisati knjigo o svojem življenju in karieri?

Nisem razmišljala o tem, da bi pisala o sebi. Svoje življenje sem dejansko živela skozi težave svojih strank. Ampak veselim se upokojitve in vseh zabavnih stvari, ki jih imam v načrtu. Mogoče bo kakšen blog, če se to še sploh piše, v stilu knjige Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, kdo ve!