pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matoz: Vrhovno sodišče po nepotrebnem zavlačuje

Deli na:
Matoz: Vrhovno sodišče po nepotrebnem zavlačuje

Foto: Bobo

Zagovornik predsednika SDS Janeza Janše odvetnik Franci Matoz poziva senat vrhovnega sodišča, ki je obravnaval zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, naj čim prej izdela pisni odpravek odločbe. Minil je že več kot mesec, odkar je senat sprejel odločitev, s sodišča pa so takrat sporočili, da bodo pisno obrazložitev vročili v mesecu dni.

Matoz je na novinarski konferenci tako danes dejal, da se z izdelavo pisnega odpravka po njihovi oceni po nepotrebnem zavlačuje. Kot pravi, Janša prestaja nezakonito zaporno kazen, zato vsak dan šteje. Da še ni pisnega odpravka, pa je nedopustno, je še dodal.

S tem se podaljšuje čas, ki ga potrebujejo, da se zaradi odločitve vrhovnega sodišča - če je ta negativna, kakor se neuradno poroča -, obrnejo na ustavno sodišče, je povedal. Odvetnik namreč meni, da bodo na ustavnem sodišču uspeli "razveljaviti vse te nezakonite sodbe".

Že kmalu po odločitvi vrhovnega sodišča so zaokrožile neuradne informacije, da naj bi vrhovni sodniki zavrnili zahteve za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili trije obsojeni v zadevi Patria, torej poleg Janše še brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

Petčlanski senat vrhovnega sodišča je zasedal konec septembra oziroma v začetku oktobra, ko so tudi sprejeli odločitev. Vendar svoje odločitve ne razkrivajo do takrat, ko bo pisna odločba vročena strankam. To se doslej še ni zgodilo, po nekaterih informacijah naj bi vročali ta teden.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, trojica je na to odločitev odgovorila z zahtevo za varstvo zakonitosti. Vsi trije že prestajajo zaporne kazni. Janša jo je nastopil junija, Krkovič julija, Črnkovič pa konec oktobra.