kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Lahovnik: Z avtogolom Primca se povečujejo možnosti SLS za vstop v parlament

Deli na:
Matej Lahovnik: Z avtogolom Primca se povečujejo možnosti SLS za vstop v parlament

Foto: Primož Lavre

Vsak, ki bo relativni zmagovalec volitev, bo imel dobre možnosti za sestavo vlade.

Med predvolilno kampanjo so glave vroče in marsikdo reče marsikaj, po volitvah, ko se glave ohladijo ter politične razmere zbistrijo, pa so politiki precej bolj konstruktivni. Navsezadnje je Janković edini, ki do sedaj po volilni zmagi ni mogel sestaviti vlade, ker pač ni razumel, da v gospodarstvu veliki stiskajo male, v politiki pa je obratno. Janša je opravilno precej sposobnejši politik in je do sedaj v obeh poskusih, ki jih je imel na voljo, vlado tudi uspešno sestavil.

Tokratne volitve so še toliko bolj nepredvidljive, ker je kar precej manjših novih ali starih strank, ki lahko pridejo nad parlamentarni prag ali ostanejo tik pod njim. Prav (ne)uspeh malih strank, ki bi bile lahko jeziček na tehtnici, lahko odločilno vpliva na sestavo prihodnje vlade. Na levici sta taki stranki vsaj Stranka Alenke Bratušek in Dobra država Bojana Dobovška, na desnici pa SLS in Zeleni z listo Andreja Čuša.

Na liberalni sredini pa je stranka, ki bi bila lahko jeziček na parlamentarni tehtnici, Lista novinarja Bojana Požarja. Združena desnica, ki očitno ne bo kandidirala v kar dveh volilnih enotah, za uvrstitev v parlament nima več realnih možnosti in je pravzaprav desnici zabila klasični politični avtogol, ker bodo glasovi za to stranko slej ko prej šli v nič.

Racionalni potencialni volivec Združene desnice bo zato svoj glas raje namenil eni izmed sorodnih desnih strank. Po eni strani se z avtogolom Primca povečujejo možnosti SLS za vstop v parlament, a tudi Zidanšek trenutnih razmer, ki so mu naklonjene, ne zna najbolje izkoristiti. Preboj bo težko dosegel tudi na svojem domačem terenu, saj celo partnerica celjskega župana kandidira na Listi Marjana Šarca.

Prihajajoča nova migrantska kriza bi lahko dala veter v jadra tudi SNS, ki bi bila lahko del desnosredinske koalicije, toda se zdi, da Jelinčič ni več v pravi politični kondiciji za preboj v parlament. Seveda lahko migrantska kriza, ki se pospešeno bliža, vse še obrne na glavo.

Dr. Matej Lahovnik, ekonomist in politični analitik