sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar: Ljubljansko okrožno sodišče ovira delo preiskovalne komisije DZ

Deli na:
Logar: Ljubljansko okrožno sodišče ovira delo preiskovalne komisije DZ

Foto: Bobo

Medtem ko sta mariborsko in celjsko okrožno sodišče bančni preiskovalni komisiji DZ ugodili zaseg dokumentacije za NKBM, Banko Celje in Probanko, jo je ljubljansko pozvalo k dopolnitvi vloge. Komisija se tako na odločitev sodišča ne more pritožiti, s to potezo pa po besedah predsednika komisije Anžeta Logarja ovira njihovo delo.

Komisija želi z odredbami sodišč doseči zaseg dokumentov, ki ji jih podržavljene banke zaradi sklicevanja na bančno tajnost doslej niso želele izročiti. Ker do dokumentacije NLB, Abanke in Factor banke komisija še ne more, ji bo Logar na seji prihodnji teden predlagal, naj se pritoži predsedniku ljubljanskega okrožnega sodišča nad delom okrožne sodnice ter na vrhovno sodišče naslovi poziv, naj poenoti sodno prakso.

Mariborsko in celjsko sodišče sta namreč ocenili, da odredbo za zaseg s strani komisije zahtevanih dokumentov lahko izdata, saj so ti podlaga za delo in izvedbo zastavljenih nalog komisije, je na današnji novinarski konferenci povedal Logar. Obe sodišči sta odredbo sprejeli v zakonsko predpisanem roku, medtem ko ga je ljubljansko po njegovih besedah prekoračilo za sedemkrat.

V njegovi obrazložitvi, da mora komisija zahtevo, ki je bila po Logarjevih navedbah podrobno obrazložena in zelo precizna, dopolniti, pa je to sodišče, kot je nanizal Logar, med drugim ugotovilo, da je obrazložitev preveč splošna, da ni dovolj specifizirana, da iz nje ne izhaja, kaj točno se bo z zahtevanimi listinami dokazovalo, da status banke v preiskavi ni znan, da iz nje niso razvidni utemeljeni razlogi itd.

"S tem to sodišče ovira in delno onemogoča delo komisije," je bil jasen Logar. Kot je pojasnil, se namreč na to (še) ne morejo pritožiti, ta postopek pa se s pozivanjem k dopolnjevanju vloge lahko vleče tudi do konca mandata tega DZ in s tem te komisije. A v svojem delu smo napovedali ničelno toleranco do neodzivnosti organov, kar je oviro delo prve bančne komisije, in mi bomo šli do konca, je odločen Logar.