Revija Reporter
Slovenija

Logar: Jankovića ne skrbi toliko za čisto vodo kot za finančna sredstva

STA

30. nov. 2019 7:08 Osveženo: 7:18 / 30. 11. 2019

Deli na:

Anže Logar

Primož Lavre

Poslanec DZ iz vrst SDS in ljubljanski mestni svetnik Anže Logar se je v zvezi s projektom gradnje kanala C0 čez vodovarstveno območje v Ljubljani zavzel za ugotavljanje odgovornosti. Ta je v veliki meri na strani ministrstva za okolje in prostor oz. Agencije RS za okolje (Arso), za občino pa bo potrebno ugotoviti, ali je zavajala, je menil.

Logar se je odzval na včerajšnjo novinarsko konferenco ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je DZ očital politiziranje projekta C0 in zatrdil, da bo Mestna občina Ljubljana (Mol) gradnjo nadaljevala. "Tisti, ki želi razpravo preusmeriti na polje politične debate, ne želi dobro ne stroki, ne temu, da se to vprašanje reši, kot se mora - torej v dobro državljank in državljanov ter v dobro ustavno varovane kategorije pitne vode," je menil.

Z Jankovićem se je strinjal, da je velik del odgovornosti za nastalo situacijo na Arsu, ki se pred menjavo vodstva "ni držal črke zakona". Prav tako je problematiziral delovanje okoljskega ministrstva. "Vprašati se je treba, kako institucije v tej državi opravljajo svoje naloge. Treba bo ugotavljati odgovornost," je menil.

V zvezi z Molom je poudaril, da bo treba ugotoviti, ali je občina morda zavajala v postopku prijave projekta Evropski komisiji. Prav tako je bil kritičen do dejstva, da se gradnja spornega kanala nadaljuje. Z nadaljevanjem gradnje Janković "kaže odnos do okolja, pitne vode in institucij", je prepričan Logar.

Izpostavil je tudi, da v trenutku, ko je jasno, da se lahko ugotovijo nepravilnosti v projektu in še niso pridobljeni vsi potrebni dokumenti, občina z nadaljevanjem del tveganje prevzema na svoja ramena in s tem tudi odgovornost za morebitno finančno in drugo škodo, ki bi lahko nastala. Sicer pa je prepričan, da Jankovića ne skrbi toliko za čisto vodo kot za finančna sredstva.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je medtem včeraj vsem poslanskim skupinam posredoval dopis v zvezi s priporočili DZ glede projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Krivec predlaga, da bi vse poslanske skupine omenjeni dopis podpisale, nato pa bi ga posredovali na pristojno evropsko agencijo Jaspers in na Evropsko komisijo.

Dopis naj bi agencijo obvestil o aktualnem dogajanju, "ki je posledica neustrezne trase povezovalnega kanala C0 in neizvedene presoje vplivov na okolje". Besedilo vključuje tudi sprejeta državnozborska priporočila.

Pismo so že podprli v SNS in NSi, so zapisali v SDS. Medtem pa na odločitev koalicijskih poslanskih skupin ter Levice, ki so priporočila DZ v zvezi z omenjenim projektom pretekli petek sicer soglasno podprle, še čakajo.

Ljubljanska občina bo nadaljevala gradnjo kanalizacijskega kanala C0 v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, pa je včeraj poudaril Janković. Državnemu zboru je očital, da projekt spodkopava zgolj zaradi njegovega priimka.