zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lobist Šetinc pelje naprej »specialno vojno« proti Janši

Deli na:
Lobist Šetinc pelje naprej »specialno vojno« proti Janši

Foto: Arhiv Reporterja

Ljubljanski val, podjetje v lasti lobista Mileta Šetinca, vsak mesec od Ljubljanskih lekarn, ki so v lasti mestne občine Ljubljana, prejme 1.200 evrov. Šetinc naj bi bil eden glavnih svetovalcev v volilnem štabu Zorana Jankovića, njegova žena Mojca Pašek Šetinc pa naj bi na SDS pošiljala skoraj identična vprašanja tistim, ki jih najdemo v »posebnem gradivu o Janševih nepremičninah«, katerega avtor naj bi bil nihče drug kot Mile Šetinc.

Mileta Šetinca, ki je kot registriran lobist vpisan v register lobistov pri Komisiji za preprečevanje korupcije, smo prosili za pojasnilo glede prejemkov njegovega podjetja Ljubljanski val iz javnih virov. Iz spletne baze Supervizor izhaja, da je Šetinčevo podjetje od pravnih subjektov v posredni ali neposredni lasti proračunskega uporabnika v zadnjih osmih letih prejelo skoraj sto tisoč evrov. Ljubljanski val je največ prihodkov ustvaril z Javnim zavodom lekarna Ljubljana (34.800 evrov), ki je v lasti Mestne občine Ljubljana, katere župan je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Od maja 2009 mu Javni zavod lekarna Ljubljana, kjer je direktor razvpiti Marko Jaklič, vsak mesec nakaže po 1.200 evrov.

Med oktobrom 2003 in marcem 2007 je Šetinčevo podjetje prejelo 30.203 evre tudi od Zavoda za zdravstveno zavarovanje.  S 27.035 evri sledi Ministrstvo za zdravje (nakazila med aprilom 2003 in novembrom 2004), po štiri tisočake prihodkov pa je družba Ljubljanski val ustvarila tudi z Ministrstvom za kmetijstvo in Stanovanjskim skladom Republike Slovenije.

Mile Šetinc nam svojih poslov z javnimi ustanovami ni hotel podrobneje pojasniti. Odpisal nam je le: »Oprostite, jaz nisem funkcionar in mi ni treba prejemkov svojega zasebnega podjetja »pojasnjevati« nikomur, razen pristojnim institucijam, kadar in če za to obstaja kak zakonski razlog. Če pa že hočete: pri vseh naštetih primerih gre za pogodbeno PR svetovanje, enako kot pri desetinah drugih podjetij in ustanov, ki sem jih svetoval v zadnjih 15 letih, kolikor se ukvarjam s to dejavnostjo.«

Spomnimo, Miletu Šetincu smo v soboto zvečer po elektronski pošti poslali vprašanja o njegovem svetovanju Zoranu Jankoviću oziroma stranki Pozitivna Slovenija in njegovem avtorstvu posebnega gradiva in izračunov o prodajah in nakupih stanovanj Janeza Janše, ki te dni kroži po spletu. Šetinc nam je odgovoril, da v kampanji ne svetuje Zoranu Jankoviću oziroma njegovi stranki. »Se pravi, da z njim nisem v nobenem poslovnem razmerju. Povem pa svoje mnenje, če me kdo kaj vpraša oziroma posluša.« Po naši informacijah naj bi bil Šetinc eden glavnih svetovalcev v štabu Zorana Jankovića in naj bi bil tudi avtor »posebnega gradiva« o Janševih nepremičninah, čeprav to sam zanika. Iz njegovega odgovora je razvidno, da se je v zgodbo zelo dobro poglobil: »Vsak bralec oziroma uporabnik spleta pa si lahko zlasti iz člankov v Financah in Dnevniku brez težav sam »izračuna«, da pri nepremičninskih transakcijah Janeza Janše manjkajo nekatere ključne informacije o načinu financiranja, recimo: s čim in za kakšno vsoto je kupil stanovanje na Komenskega, s čim je financiral nakup stanovanja na Mesarski, za katerega naj bi odštel 325 tisoč, zanj pa je očitno najel le kredit v višini 135 tisoč ipd,« nam je odpisal v nedeljo dopoldan.

Zgodbo glede Janševih nepremičnin danes »pelje naprej« njegova žena, novinarka notranjepolitične redakcije TV Slovenija Mojca Pašek Šetinc. Izvedeli smo, da naj bi na SDS dopoldne na to temo poslala sedem vprašanj, ki so skoraj identična tistim iz »posebnega gradiva«, katerega avtor naj bi bil njen mož lobist Mile Šetinc. Odgovorno urednico informativnega programa na TV Slovenija Ksenijo Horvat Petrovčič smo vprašali ali ima RTV Slovenija v veljavi kak pravilnik, ki ureja delovanje novinarjev v notranjepolitičnem uredništvu v primeru, če njihov partner kot svetovalec oz. lobist sodeluje v predvolilni kampanji za določeno politično stranko, a odgovora še nismo prejeli.

V pravilih RTV je še pred štirimi leti pisalo, da »novinarji in sodelavci RTV Slovenija, ki se bodo odločili za kandidaturo na volitvah ali bodo kakor koli sodelovali v volilni  kampanji, med volilno kampanjo ne smejo voditi in urejati oddaj ali pripravljati avtorskih prispevkov. Novinarji in sodelavci RTV Slovenija, ki so v poslovnem ali sorodstvenem  razmerju (ožji družinski člani) s kandidati na volitvah oz. predstavniki  strank, ki sodelujejo na volitvah, med volilno kampanjo ne smejo voditi  oddaj ali pripravljati avtorskih prispevkov, ki se nanašajo na volilno  kampanjo. Vsako odstopanje delavca RTV  Slovenija od  navedenih Pravil med volilno  kampanjo se bo sankcioniralo s takojšnim suspenzom, prepovedjo  opravljanja delovnih dolžnosti do zaključka kampanje in uvedbo disciplinskega postopka.«

V zdaj veljavnih pravilih, ki so objavljena na spletnem portalu RTV Slovenija, najdemo nekoliko drugačno vsebino. Spremembo, da ni več poslovnih in sorodstvenih razmerij, je na komisiji za informativne programe predlagal Miran Lesjak, glasovanja o predlogu, ki ga je vodstvo upoštevalo, pa ni bilo. V pravilih tako danes piše: »Zaposleni in honorarni sodelavci RTV Slovenija, ki se bodo odločili  za kandiranje na volitvah, med volilno kampanjo ne smejo voditi in  urejati oddaj v uredništvih informativnega programa. Prepoved velja od  datuma pisnega soglasja kandidata za kandidaturo. V primeru kršitve pravil s strani delavcev RTV Slovenija, je neposredno  nadrejeni o kršitvi takoj dolžan obvestiti generalnega direktorja RTV  Slovenija. Nespoštovanje navedenih pravil med volilno kampanjo se šteje za kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.«

Na naše pisanje se je s posebnim pismom naslovljenim na vodilne na RTV Slovenija že odzval član programskega sveta RTV Slovenija Matevž Caserman:

Spoštovani generalni direktor RTV Slovenija, programska direktorja, odgovorni urednice in uredniki, programski svetnice in svetniki, novinarke in novinarji,

RTV Slovenija ima poseben status, med vsemi medijskimi hišami mora zastopati najvišja merila glede novinarske etičnosti, verodostojnosti in kredibilnosti. Določbe so formalno zapisane v Zakon o RTV, v Statutu RTV in v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike.
Ustvarjanje informativnih vsebin mora biti popolnoma neodvisno, še posebno v predvolilnem obdobju. Zaradi prejetega dopisa, ki sem ga prejel danes, se mi izpostavlja dvom, da informativni programi na RTV Slovenija nastajajo neodvisno od vplivov lobistov in interesnih skupin. Vse kaže na to, da se je vsaj v enem primeru izkazalo, da nekateri lobisti celo direktno narekujejo vprašanja novinarjem, kar je nedopustno in škodljivo za našo hišo.

Zato zahtevam, da se nemudoma skliče izredno sejo Komisije za informativni program in se na njej opredeli do navedb, ki so zapisane v omenjenem dopisu. Posledično pričakujem, da se omenjeno problematiko obravnava tudi na naslednji seji Programskega sveta. Na sum teh kršitev sem namreč dolžan opozoriti predsednika programskega sveta, kot mi narekuje Zakon o RTV. Tu ne gre za vmešavanje v posamično programsko vsebino, ampak za temeljno opredelitev RTV Slovenija glede vprašanj:
V kakšni relaciji je RTV Slovenija do registriranih lobistov?
Ali smejo ti lobisti vplivati na ustvarjanje vsebin na RTV Slovenija?
Ali lobisti vplivajo na ustvarjanje vsebin na RTV? Ali ta vplivanja oz. poskuse vplivanja (sestanke, maile, korespondence) beležimo?

Želim, da se odgovorni uredniki nemudoma opredelite glede zgoraj omenjenih vprašanj. Komisiji za informativne programe in tudi ostalim svetnikom prosim posredujte svoje odgovore na ta vprašanja. Enako naprošam tudi generalnega direktorja in programska direktorja radia in televizije.

Lepo vas pozdravljam!

Matevž Caserman, programski svetnik RTV Slovenija