Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan&Šoltes - od radiča na tržnici do tortice v Zvezdi

Deli na:
Kučan&Šoltes - od radiča na tržnici do tortice v Zvezdi

Foto: Primož Lavre

Upokojeni bivši predsednik Milan Kučan je lani v intervjuju za Reporter zatrjeval, da se s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom srečuje zgolj po naključju. Pred dnevi pa ju je naša novinarka Biserka Karneža Cerjak ujela med skupnim klepetom v priljubljeni ljubljanski kavarni Zvezda, ki je v lasti hčerke nekdanjega Kučanovega šefa varnosti Petra Šefmana.

Skupaj s Kučanom in Šoltesom je kofetktal še nekdanji jugoslovanski in slovenski veleposlanik na Kitajskem Zvone Dragan. Zanimivo je, da se je vse skupaj odvijalo v dopoldanskem času, ko bi Šoltesa pričakovali na njegovem delovnem mestu na računskem sodišču.

Ko smo konec januarja lani s Kučanom opravili intervju, smo ga vprašali tudi o njegovih morebitnih političnih načrtih s Šoltesom, saj je takrat Požareport pisal, da velja za njegovega izbranca za predsednika vlade: »Požar res veliko ve,« je cinično odvrnil. »Z Igorjem Šoltesom nimam nobenih načrtov.

Res se velikokrat srečava, ker na uradnih prireditvah zaradi protokolarne liste sediva skupaj. Sicer ga pobliže ne poznam, z njim tudi ne sodelujem. Nazadnje sem ga srečal prejšnjo soboto na tržnici.« Na vprašanje, ali sta se kaj pogovarjala tudi o tej temi, torej o Šoltesovem morebitnem vstopu v politiko, pa je odgovoril: »Ne, ampak kje bo kupil radič.«

Očitno je srečevanje med Kučanom in Šoltesom v letu dni precej napredovalo, saj v Zvezdi ne prodajajo radiča, ampak tortice. Vsebina pogovorov med njima nam ni znana, vsekakor pa bi bilo zanimivo, če bo Kučan po polomiji s svojim mandatarskim kandidatom Zoranom Jankovićem zdaj stavil na Igorja Šoltesa.

Po drugi strani bo razkritje četrtkovega srečanja med Kučanom in Šoltesom v Zvezdi najbrž še bolj okrepilo Janševo koalicijo. Znano je, da je prav računsko sodišče povzročilo izgon Karla Erjavca iz vlade Boruta Pahorja, ker je v poročilu ugotovilo, da ni znal pravilno ločevati kant za smeti. Šoltes pa je nato kot predsednik računskega sodišča zahteval, da ga predsednik vlade razreši.

Pred tem se je srečal še s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, sicer veljakom LDS, katere član je bil ob nastopu svoje funkcije tudi Šoltes. Spomnimo se znamenite izjave Mateja Lahovnika leta 2004 ob Šoltesovemu imenovanju, da ta izpolnjuje tri kriterije: L, D in S.