Revija Reporter
Slovenija

Ljudmila Novak: Slovenci smo bili žrtve nacizma, fašizma ter komunizma

STA

24. avg. 2017 6:00

Deli na:

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov položila cvetje k spomeniku sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ob tem je poudarila, da smo bili Slovenci žrtve vseh treh totalitarnih režimov, nacizma, fašizma ter komunizma, in da se moramo spominjati vseh žrtev.

"Imamo različne poglede na življenje in na svet, vendar vsi živimo v isti deželi, ki jo imamo nadvse radi. Če hočemo živeti v miru in če želimo, da Slovenija napreduje, se moramo med seboj spoštovati in izkazovati spoštovanje do vseh žrtev nasilja," je dejala.

Kot so sporočili iz NSi, je ob tem izpostavila, da imamo sedaj končno tudi spomenik, ki je namenjen vsem žrtvam. "Ta spomenik je treba uporabljati in naš današnji namen s polaganjem cvetja je, da dostojanstveno obeležimo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov," je dejala. Dodala je, da je spomenik treba začeti uporabljati ob različnih priložnostih, tako za žrtve fašizma, nacizma in komunizma, kot tudi za žrtve vojn ter revolucionarnega nasilja. "Le tako bo ta spomenik res postal simbol sprave, je še dejala.

Poudarila je še, da nas mora spomenik povezovati in hkrati spominjati na grozljive čase iz naše preteklosti. "Opominja nas, da se grozote ne ponovijo. Ta spomenik je tudi opozorilo, da moramo živeti drugače, da se moramo med seboj bolj spoštovati," je še dejala Novakova.

V Sloveniji in širši Evropi obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Omenjeni dan je bil določen na podlagi resolucije, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji.