pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Ljubljančan usr**i!" je Janšev podpornik v Izoli napadel žvižgača Ivana Galeta (VIDEO)

Deli na:
"Ljubljančan usr**i!" je Janšev podpornik v Izoli napadel žvižgača Ivana Galeta (VIDEO)

V Izoli je podpornik vlade Janeza Janše šel nad žvižgača Ivana Galeta. - Foto: TV Slovenija

Petkovi protesti so bili znova najbolj množično obiskani v prestolnici, kjer so tokrat v ospredje postavili skrb za stanovalce domov za starejše ob pojavu okužbe z novim koronavirusom. Izrazili so nasprotovanje namestitvam starejših v zabojnike. V Izoli pa je bilo slišati predvsem pozive proti korupciji in k odstopu župana Danila Markočiča.

Protesti, ki že 16. petek potekajo na ulicah slovenskih mest, so se v Ljubljani začeli na Prešernovem trgu, kjer je množico nagovorila predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden. Bila je kritična do vladne politike oskrbe starostnikov, ki bivajo v domovih za starejše, predvsem do predlagane rešitve, da bi za okužene stanovalce vzpostavili namestitve v mobilnih enotah, oziroma kontejnerjih. Hkrati je opozorila, da v nekaterih domovih nimajo pogojev za vzpostavitev ločenih con za okužene in tiste, ki to niso.

Domovi tudi "ne smejo postati najcenejše negovalne bolnišnice, ki jih plačujejo uporabniki domov", je izpostavila in se zavzela tudi za sistemski nadzor nad zdravljenjem okuženih in s covidom-19 umrlih oskrbovancev domov. Opozorila pa je tudi na prepovedi obiskov, saj da ima socialna izolacija lahko hujše posledice kot koronavirus. Zahtevala je tudi vzpostavitev varuha starejših in ministrstva za starejše.

Protestniki so nasprotovanje kontejnerjem ponazorili tudi s spremljevalnim programom. Med pohodom po ljubljanskih ulicah so namreč lahko srečevali predstavnike vlade, ki so jih z maskami ponazorili aktivisti. Ti so se znašli v različnih zagatah, protestniki pa so jih namesto na želene lokacije odpeljali na "ekskluzivno turistično destinacijo", na zdravljenje ali v karanteno v kontejnerski terminal, ki so ga postavili na cilju shoda. Ta je bil tokrat blizu Pionirskega doma.

Na cilju so prebrali tudi pismo, ki so ga spisali stanovalci enega od domov, ki so med drugim potožili zaradi pomanjkanja socialnih stikov in opozorili, da je pravica do zdravljenja ustavna pravica. Ob koncu protesta se je iz kontejnerja pokadil rdeč dim, s čimer so želeli pokazati, da "kontejner vendarle ni najboljša rešitev za tiste, ki pristanejo v njih". Vlado pa so pozvali k odstopu.

Prva, ki so jo protestniki danes odpeljali s sabo, je bila sicer maska predsednice DeSUS Aleksandre Pivec, ki ji očitajo, da se, namesto, da bi kot predsednica stranke upokojencev skrbela za starejše, raje sprehaja po Sloveniji in uživa brezplačna kosila.

S Pivčevo pa so povezane tudi kritike, ki so jih drevi naslovili protestniki v Izoli. Te je namreč med drugim razburilo medijsko razkritje, da je občina Izola plačala nočitev Pivčeve ob njenem nedavnem obisku, pri čemer je občina plačala dve sobi, denar za eno pa je potem, ko se je izkazalo, da je bila plačana neupravičeno, povrnil sam župan Danilo Markočič. Markočič se v zadnjih dneh otepa tudi očitkov o negospodarnem ravnanju z občinskimi zemljišči, ki naj bi pristala v rokah poslovnežev z dobrimi povezavami na občini. Obenem pa mu očitajo tudi prodajo oljčnika po visoki ceni podjetju, ki je z občino že večkrat poslovalo.

Kot poročajo spletne Primorske novice, je sicer Markočič že na dosedanje zahteve po odstopu odgovarjal, da je vse v skladu z zakonom in ne razmišlja o odstopu.

Televizije Slovenija je na Odmevih poročala tudi o prerivanju, do katerega je prišlo med njihovim snemanjem izjave izpostavljenega uslužbenca Zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta. Pred tem je pristopila skupine moških, nekateri so bili oblečeni v modro-rumene majice z napisi Podpiram vlado Janeza Janše. Vodil jih je izolski občinski svetnik iz vrst SDS Leopold Žlogar. Najbolj agresivni med njimi je Galetu namenil nekaj grobih besed, med drugim mu je zabrusil "Ljubljančan usr**i!" in ga spraševal: "Kaj si prišel zgago delati?"

Izgredniki so v Izoli poskušali fizično obračunati z Ivanom Galetom.

Med prerivanjem jih je skupil tudi občinski svetnik Levice, grobi pa so bili tudi do novinarjev.

Na Policijski upravi Koper so za STA sicer pojasnili, da danes v Izoli niso obravnavali nobenega prekrška ali kaznivega dejanja. So pa na Televiziji Slovenija navedli, da bodo opisani dogodek sami prijavili policiji.

Protestne akcije so sicer potekale tudi drugje po državi, med drugim v Mariboru.