pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

1719439745-dsc05998-1719439670714 Njena.si

Oglejte si kmetijo, ki jo bo obnovil zmagovalec ...

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Lista za odstrel starostnikov: oskrbovancem v DSO vnaprej odrekli bolnišnično oskrbo

Deli na:
Lista za odstrel starostnikov: oskrbovancem v DSO vnaprej odrekli bolnišnično oskrbo

Oskrbovanci v domovih starejših občanov so bili največje žrtve epidemije (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

V času epidemije kovida je Slovenija izstopala po najvišjem deležu umrlih med starostniki v domovih starejših občanov. Mnogim je država vnaprej odpovedala bolnišnično oskrbo, zanjo so bili prikrajšani celo starostniki, ki sploh niso zboleli za kovidom.

Objavljamo zgodbo o oskrbovanki, ki so jo vnaprej »obsodili« na smrt, nato pa je živela še osem mesecev. Kdaj bo ukrepala država in raziskala, koliko starostnikov je bilo prepuščenih umiranju?

Vse skupaj spominja na znano angleško kriminalna serijo Umori na podeželju, le da so bili pri nas žrtve malomarnosti zdravstvenega in oskrbovalnega osebja starostniki v domovih za starejše občane. V prvem mesecu epidemije leta 2020 je bilo po podatkih NIJZ kar 75 odstotkov vseh potrjenih smrti zaradi kovida iz domov za ostarele, kar je precej nad evropskim povprečjem.

V celotnem letu 2020 pa je bilo med stanovalci DSO kar 58 odstotkov vseh smrti. Velike večine oskrbovancev niso sprejeli v bolnišnice, kar je Skupnost socialnih zavodov označila za neenakopravnost obravnave in kršenje človekovih pravic. Pri tem pa je najbolj problematično, da so jim bolnišnično oskrbo odpovedali vnaprej, še preden so jo potrebovali ter jih tako prepustili umiranju na obroke.Vse v skladu z izjavo vodje vladne posvetovalne skupine Bojane Beović: »Soočiti se moramo z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci DSO, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasti izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novimi koronavirusom, ni smiselno.«

Na začetku epidemije je Urška Bačovnik Janša, žena takratnega premierja, pozvala državljane, naj svojce vzamejo k sebi domov, saj bodo tako najbolje poskrbeli za njihovo zdravje. Je vedela, kaj se dogaja v domovih starejših občanov?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24