petar matić dule Svet24.si

Umrl je zadnji narodni heroj Jugoslavije

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1674474756-s2f19826-4-1674474742448 Necenzurirano

Janša v ovčji koži dela veliko koalicijo, Pirc ...

54043105780_0d04297a06_c Reporter.si

Golob še vedno z eno nogo v energetiki. Kam bi ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

laura-beranič Njena.si

Klepet z Lauro: Grenka lekcija in ganjen oče

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Slovenija

Lista za odstrel starostnikov: oskrbovancem v DSO vnaprej odrekli bolnišnično oskrbo

Deli na:
Lista za odstrel starostnikov: oskrbovancem v DSO vnaprej odrekli bolnišnično oskrbo

Oskrbovanci v domovih starejših občanov so bili največje žrtve epidemije (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

V času epidemije kovida je Slovenija izstopala po najvišjem deležu umrlih med starostniki v domovih starejših občanov. Mnogim je država vnaprej odpovedala bolnišnično oskrbo, zanjo so bili prikrajšani celo starostniki, ki sploh niso zboleli za kovidom.

Objavljamo zgodbo o oskrbovanki, ki so jo vnaprej »obsodili« na smrt, nato pa je živela še osem mesecev. Kdaj bo ukrepala država in raziskala, koliko starostnikov je bilo prepuščenih umiranju?

Vse skupaj spominja na znano angleško kriminalna serijo Umori na podeželju, le da so bili pri nas žrtve malomarnosti zdravstvenega in oskrbovalnega osebja starostniki v domovih za starejše občane. V prvem mesecu epidemije leta 2020 je bilo po podatkih NIJZ kar 75 odstotkov vseh potrjenih smrti zaradi kovida iz domov za ostarele, kar je precej nad evropskim povprečjem.

V celotnem letu 2020 pa je bilo med stanovalci DSO kar 58 odstotkov vseh smrti. Velike večine oskrbovancev niso sprejeli v bolnišnice, kar je Skupnost socialnih zavodov označila za neenakopravnost obravnave in kršenje človekovih pravic. Pri tem pa je najbolj problematično, da so jim bolnišnično oskrbo odpovedali vnaprej, še preden so jo potrebovali ter jih tako prepustili umiranju na obroke.



Vse v skladu z izjavo vodje vladne posvetovalne skupine Bojane Beović: »Soočiti se moramo z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci DSO, živi veliko ljudi, ki se jim življenje počasti izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato, ker so okuženi z novimi koronavirusom, ni smiselno.«

Na začetku epidemije je Urška Bačovnik Janša, žena takratnega premierja, pozvala državljane, naj svojce vzamejo k sebi domov, saj bodo tako najbolje poskrbeli za njihovo zdravje. Je vedela, kaj se dogaja v domovih starejših občanov?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24