Revija Reporter
Slovenija

Lindav članom komisije grozil s kazenskimi in civilnimi postopki, če bodo dali zeleno luč Jušiću

Igor Kršinar
1 1.237

11. sep. 2023 19:54 Osveženo: 11:40 / 12. 9. 2023

Deli na:

Boštjan Lindav

Bobo

Izbira generalnega direktorja policija vse bolj spominja na kriminalko. Po koncu postopka je predsednik natečajne komisije Andrej Verhovnik Marovič podal na KPK prijavo suma nedovoljenih vplivov na člane komisije, ki si jih je preko svojega odvetnika privoščil nesojeni prvi mož policije Boštjan Lindav.

Kot piše v prijavi, je Lindav članom natečajne komisije še pred odločanjem poslal pismo, v katerem jim je zagrozil s kazenskimi in civilnimi pravnimi postopki, če bodo ugotovili, da Senad Jušić izpolnjuje vse pogoje za generalnega direktorja policije. Z drugimi besedami, grozil jim je s postopki, ki bi lahko privedli do njihove odpustitve iz službe iz krivdnih razlogov. Komisija je odločitev sprejela na seji 4. septembra, medtem ko je Lindavov odvetnik Gregor Verbajs pismo poslal nekaj dni prej, 28. avgusta.

V njem je odvetnik med drugim zapisal, da Senad Jušić ne izpolnjuje razpisnih pogojev, zaradi česar bo posebna natečajna komisija nosila »polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve« kot tudi, »da kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu.« Komisija sicer Lindavu ne oporeka pravico, da si veljavne predpise predstavlja drugače kot njeni člani, zato ima zagotovljeno pravno varstvo, kar pomeni, da se lahko na odločitev pritoži. »Drugačne odločitve posebne natečajne komisije pa ne more doseči z grožnjami oziroma nedovoljenimi pritiski,« so zapisali v prijavi KPK. To je po mnenju komisije »nedopustno in v nasprotju s pričakovano integriteto«.

Kot je znano, je posebna natečajna komisija ugotovila, da Senad Jušič izpolnjuje vse pogoje za generalnega direktorja policije, notranji minister Boštjan Poklukar ga je nato predlagal na to funkcijo, vlada pa potrdila. Lindav je že pred tem napovedal pritožbo na sodišče. Komisiji je predsedoval dolgoletni uradnik Andrej Verhovnik Marovič, ki je sicer tudi predsednik uradniškega sveta. O pritiskih na člane natečajne komisije in prijavi na KPK je danes obvestil tudi člane uradniškega sveta, ki so ostro obsodili takšne nedovoljene pritiske in izrazili podporo članom posebne natečajne komisije.