Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mesec grozi Šarcu: To je začetek konca sodelovanja Levice s koalicijo

Deli na:
Mesec grozi Šarcu: To je začetek konca sodelovanja Levice s koalicijo

Foto: Bobo

Četrtkovo dogajanje, ko je vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ pa je podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, za koordinatorja Levice Luko Mesca pomeni "začetek konca sodelovanja" s koalicijo. O prihodnosti sodelovanja bodo odločili organi stranke, je danes pojasnil v izjavi za medije.

Vlada po njegovih besedah vodi protisocialno politiko. "Ker ve, da podpore za tako politiko ne more dobiti pri Levici, se, medtem ko sporazum še velja, o podpori dogovarja z Zmagom Jelinčičem in v četrtek tudi z Janezom Janšo oz. SDS," je dejal Mesec.

"To je odmikanje od vseh dogovorov, ki smo jih sprejeli med vlado in Levico. Tudi o tem, če je sodelovanje s takšno vlado še mogoče, bodo v kratkem govorili organi Levice," je povedal Mesec. "Zdi se, da se to sodelovanje v prihodnje vse bolj odmika, pa ne zaradi Levice, ampak ker vlada sistematično krši vse dogovore, ki smo jih sprejeli," je dodal.


Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je poudaril, da četrtkovo ravnanje predstavlja kršitev sporazuma med Levico in koalicijo. "Ukrep je v nasprotju s sporazumom, ki ga imamo z vladno koalicijo. Ta jasno določa, da mora vlada najprej poskusiti uskladiti predloge zakonov z nami, šele če ne pridejo do konsenza s poslansko skupino Levice, lahko gredo iskat podporo v druge poslanske skupine," je poudaril.

Četrtkovo razpravo odbora DZ za delo o vladnem predlogu novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki prinaša ukinitev dodatka za delovno aktivnost, so sicer zaznamovale številne prekinitve in proceduralni predlogi Levice. Vatovec je ob tem opozoril, da so s tem želeli dobiti jasne odgovore ministrice za delo Ksenije Klampfer.

Nekateri koalicijski partnerji so danes Levici očitali, da je s svojim ravnanjem zlorabila demokracijo. "Edina zloraba demokracije, ki se je v četrtek zgodila, je bilo to, da je vladna koalicija sejo vodila na način, da nam je vzela možnost razprave tako, da ni dovoljevala postopkovnih predlogov, ki so onemogočili tudi, da bi si na normalen način vzeli premor pred glasovanjem," je pojasnil.