Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Leto in pol po požaru v Zalogu so tla v okolici pogorišča še vedno onesnažena, sanacija pa stoji

Deli na:
Leto in pol po požaru v Zalogu so tla v okolici pogorišča še vedno onesnažena, sanacija pa stoji

Foto: Bobo - Družba Ekosistemi je sicer zavrnila očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je v Straži občane včeraj seznanil z izidi novega pregleda tal in vode na vplivnem območju nesaniranega pogorišča nekdanje podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu in z nadaljnjo sanacijo. Povedal je, da so tla v neposredni okolici pogorišča še vedno onesnažena in do poletja napovedal končanje sanacije.

Leben je navedel, da izidi kažejo, da so bile na mestu pred železnico presežene tako mejne vrednosti kadmija, kobalta, fenolov in mineralnih olj kot opozorilne vrednosti bakra, niklja, svinca in kroma. Kritična je predvsem vrednost cinka.

"Rezultati onesnaženja tako kažejo, da tla v neposredni okolici pogorišča niso primerna za pridelavo rastlin ali živali ter za zadrževanje ali filtriranje pitne vode", je opozoril.

Dodal je, da bo ministrstvo za sanacijo, za katero ima v proračunu zagotovljenih 1,6 milijona evrov, oddalo izbranemu izvajalcu. Podpis izvajalske pogodbe pričakujejo najkasneje februarja, do poletja pa naj bi sanacijo končali. Izvajalci se bodo sicer najprej lotili odvoza približno 7500 ton odpadkov, sanacijske stroške pa bo država izterjala od povzročitelja.

V nadaljevanju bodo morali poskrbeti še za zemljino, kot zaskrbljujočo pa je Leben označil večjo prisotnost fekalij v vzetih vzorcih in ob tem predlagal, da bi se tako ministrstvo kot straška občina, krajevna civilna pobuda in domačini pri odpravljanju te težave povezali.

"Za ministrstvo je bistveno načelo, da onesnaževalec plača," je poudaril minister in nadaljeval, da je inšpektoratu za okolje naročil prioritetno obravnavo primera. V teku so sicer že izvršba do lastnika in javno naročilo za odstranitev odpadkov, na katerega sta se prijavila dva ponudnika.

"Ravno v tem trenutku na ministrstvu saniramo štiri degradirana območja, Ekosisteme, Jernejev kanal, Celjsko kotlino in Rakovnik. Vsa so popolnoma različna, a imajo skupni imenovalec, in to, da zdajšnja zakonodaja onemogoča lahko izstavitev računa onesnaževalcu. To bomo rešili v novem zakonu o varstvu okolja", je še napovedal Leben.Po podatkih ministrstva za okolje in prostor so rezultati meritev v zaloškem obratu Ekosistemov po požaru julija 2017 pokazali, da ta ni močneje vplival na kakovost zraka v Novem mestu. Rezultati monitoringa izcednih oz. požarnih voda leta 2017 pa so pokazali onesnaženje s komunalnimi odpadnimi vodami, sredstvi za gašenje požara in z industrijskimi kemikalijami, ki so lahko posledica požara ali nepravilnega odvajanja v okolje.

Onesnaženje je bilo dokaj obsežno, saj so vsebnosti številnih analiziranih parametrov presegle okoljske standarde in mejne vrednosti. Ob vnovični analizi vzorcev vode so lani ugotovili, da je onesnaženje manj obsežno, vendar še prisotno.

Podzemna voda je bila leta 2017 izjemno onesnažena s fekalijami, ki so bile ob nižjem vodostaju lani še vedno prisotne v dokaj visokih koncentracijah, ob ponovitvi mikrobioloških analiz pri višjem hidrološkem stanju pa je bila vsebnost fekalnih bakterij v podzemni vodi nižja, so še zapisali.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi, straški svetniki pa so sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po požaru v Zalogu tam ne dovoli več predelave odpadkov.

Ker sanacija požarišča od konca leta 2017 stoji, območje zaloške podružnice pa ima novega lastnika, je Leben septembra lani oz. ob svojem nastopu kot minister napovedal odločne ukrepe.

Loading...