Revija Reporter
Slovenija

Dober mesec po požaru v Kemisu vrhniška jajca primerna za uživanje

STA

4. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Rezultati analize kokošjih jajc, odvzetih v neposredni bližini pogorišča Kemisa, so skladni z zakonskimi zahtevami, jajca so torej primerna za uživanje.

Medresorska delovna skupina pa se je na včerajšnjem sestanku dogovorila, da bo predvidoma do konca tedna pripravljeno zaključno poročilo, je sporočil urad vlade za komuniciranje (Ukom).

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je včeraj prejel rezultate analize vzorca kokošjih jajc, odvzetega na Pot na Tojnice na Vrhniki v neposredni bližini podjetja Kemis. Vsebnosti dioksinov, dioksinom podobnih PCB in dioksinom nepodobnih PCB v jajcih so skladne z zakonskimi zahtevami, so zapisali v sporočilu za javnost.

V zaključno poročilo, ki bo predvidoma pripravljeno v tem tednu, bo delovna skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis, vključila tudi pregled aktivnosti in rezultate opravljenih analiz Agencije RS za okolje (Arso), Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter NIJZ.

Včeraj pa je vrata zaprla informacijska pisarna, ki je bila odprta dvakrat tedensko v prostorih občine Vrhnika, saj v zadnjih dveh terminih po navedbah Ukoma ni bilo nobenega obiska. Od začetka delovanja jo je sicer obiskalo 85 občanov, medtem ko so mobilne ekipe, ki so jih prav tako sestavljali strokovnjaki ARSO, UVHVVR in NIJZ, obiskale okrog 60 lokacij in opravile razgovore z več kot 140 občani.

Občani pa bodo informacije še naprej lahko dobili na posebni telefonski številki NIJZ in prek elektronske pošte. Lastniki zemljišč, kjer so odvzeli vzorce, in še niso bili pisno seznanjeni z rezultati analiz, pa lahko te pričakujejo v naslednjih dneh.

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja letos. Na dan požara so v Kemisu skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od vseh nevarnih odpadkov je dobrih 456 ton zgorelo oz. jih je ogenj oplazil, požar pa je onesnažil tudi bližnji potok Tojnica.