profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ekonomist Rok Novak: Pod vprašajem so likvidnost, obstoj firm in delovnih mest. Gre za preprečevanje pogorišča

Deli na:
Ekonomist Rok Novak: Pod vprašajem so likvidnost, obstoj firm in delovnih mest. Gre za preprečevanje pogorišča

Ekonomist Rok Novak. - Foto: Primož Lavre

Ekonomist Rok Novak meni, da se je nova vlada znašla v precej nemogočem položaju. V tej situaciji lahko razumemo takšno pomoč gospodarstvu, saj se je to moralo v veliki meri ustaviti. Pod vprašajem so likvidnost, obstoj firm in delovnih mest. Gre za preprečevanje pogorišča.

Pozdravlja osrednji ukrep, da bo država plačevala prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje za zaposlene. Jasna je namera posvetovalne skupine za preproste in transparentne ukrepe, kar se zdi Novaku smiselno. Ne sme biti komplicirane administracije in ovir sledenja interesnim skupinam.

Vprašanje je, koliko časa si takšne ukrepe država lahko privošči. Glede tako imenovanih korona obveznic s skupnim jamstvom v okviru EU Slovenija tako in tako ne bo imela besede pri odločanju, pravi Novak. A gotovo bi pripomogle k cenejšemu zadolževanju. Že sedanji paket ukrepov nas bo predvidoma stal dve milijardi evrov, nov paket še sledi.

Velja poudariti, da smo imeli pred epidemijo rekordno zaposlenost, torej je bil pritok denarja v pokojninsko blagajno velik, kar je glede tega razbremenjevalo polnjenje iz proračuna. Toda zdaj se bomo srečali s porastom brezposelnosti, priliv denarja v pokojninsko blagajno bo zelo zmanjšan, treba bo povečati črpanje iz proračuna.

Tudi Rok Novak negativno ocenjuje dodatek za upokojence, saj gre za skupino prebivalstva, ki se ji prihodki ne bodo nič znižali. Gre najbrž za koalicijski račun, saj je bilo treba zadovoljiti interes Desusa.

Pomeni dodatno zadolževanje. Lahko pa težnja po skupnem jamstvu za obveznice povzroči napetosti med državami EU. Tudi Novak negativno ocenjuje dodatek za upokojence, saj gre za skupino prebivalstva, ki se ji prihodki ne bodo nič znižali. Gre najbrž za koalicijski račun, saj je bilo treba zadovoljiti interes Desusa.

Ob sedanji samoizolaciji, ki jo izvajamo za preprečitev zdravstvene krize, se ne sme pozabiti, da ta povzroča hud pretres v gospodarstvu, iz katerega se bo moralo tudi v prihodnje napajati zdravstvo. Tako z ohranitvijo gospodarstva ohranjamo življenja v prihodnje. Karantene ne bomo mogli dolgo podaljševati.

Novaku se zdi nujno nadaljnje izobraževanja prebivalstva o samozaščiti, higieni, uporabi zaščitnih sredstev. Morali se bomo navaditi živeti z virusom, ki mutira in se ga ne bomo kar tako rešili. Vlado poziva, naj odpravi odlok o omejevanju prodaje zaščitnih sredstev – mask in razkužil. Tak ukrep onemogoča razvoj polnih kapacitet podjetij v Sloveniji za proizvodnjo, dobavo in prodajo teh sredstev. Nekaj časa bomo maske na javnih površinah morali množično nositi. Glede omogočanja večje proizvodnje razkužil pa je treba ves alkohol, uporabljen za ta namen, obravnavati kot denaturiran (za človeka neužiten), torej manj obdavčen.