Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Leljakovo odkritje: Povojni poboji iz beograjskih arhivov

Deli na:
Leljakovo odkritje: Povojni poboji iz beograjskih arhivov

Foto: Primož Lavre

Raziskovalec in publicist Roman Leljak je v beograjskih arhivih našel dokumente o tem, kako je po koncu druge svetovne vojne prišlo do množičnega pokola v okolici Maribora.

Jugoslovanski diktator Tito je s sovjetskim dovoljenjem okupiral del Avstrije, Slovenijo so osvobajali v partizane rekrutirani bivši srbski četniki, Maribor pa Bolgari pod poveljstvom sovjetske Rdeče armade. Ob tem so zajeli več kot 230 tisoč vojnih ujetnikov in civilistov, še okoli dvesto tisoč pa so jih v Slovenijo vrnili zavezniki. Zbrane dokumente bo objavil v knjigi Maribor, največje grobišče Hrvatov, ki bo izšla v hrvaščini.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o številu ujetnikov, ki jih je bilo zadnji dan druge svetovne vojne v rokah Titove vojske; o sumljivi smrti partizanskega generala, ki je bil zadolžen za vojne ujetnike; kaj o usodi stotisočev razkriva depeša iz 18. maja 1945; koliko civilistov so zajele Titove enote; o grozljivem pokolu v okolici Maribora; o pričanju Hrvata iz Travnika, ki je moral skrbeti, da smrti zapisani ujetniki niso pobegnili; kako so Slovenijo dejansko osvobodili partizanski četniki; kako je Titova vojska okupirala del Avstrije.